Значително се е увеличил броят на руснаците, които посещават митинги

По данни на руските социолози, всеки десети в Русия поне веднъж е ходил на митинг в подкрепа на властта, една четвърт са готови да го направят в бъдеще; това е няколко пъти повече, отколкото преди три години.

„За последните три години повече от четири пъти се е увеличил броят на хората, които някога са участвали в митинги. През 2012 година на въпрос за участие в митинги положително са отговорили 4% от запитаните, през 2015 техният брой е станал 16%, цитира РБК данни от изследването на „Евробарометър“ в Русия, провеждано от Центъра за социологически проучвания на Руската академия за народно стопанство и държавна служба при президента.

Авторите на доклада са се допитали до 6104 човека в 10 региона на Русия.

Според резултатите на социологическото проучване, основно броят на посещавалите публични акции е нараснал за сметка на броя на онези, които са участвали в митинги в подкрепа на властта. През 2012 година участие в митинги в подкрепа на властта са признали само 1% от запитаните. През 2015 година вече 10% от анкетираните са заявили, че са ходили на такива мероприятия.

Само на 4 ноември в шествието по случай Деня на народно единство в Москва са участвали 85 хил. души.

Преди година аналогичното шествие е събрало 75 хил. души. Митингът в чест на присъединяването на Крим през март 2014 година е събрал 65 хил. участници, митингът в чест на годишнината от това събитие през 2015 – 110 хил. души, според данни на полицията. Най-масова публична акция с участието на президента Путин става шествието на „Безсмъртния полк“ на 9 май 2015 година, в което участват 400 хил. човека.

Броят на участниците в опозиционни митинги също се е увеличил – от 2 на 3%. Още 3% от анкетираните са заявили, че са ходили и на едните, и да другите митинги.

Социолозите отбелязват, че склонността към участие в митинги като цяло се е увеличила пет пъти. ¼ от анкетираните са заявили, че са готови да отидат на митинг в подкрепа на властта (през 2012 година този показател е бил 6%). За участие в акции на опозицията заявяват 6% от гражданите (през 2012 година те са били 4%).

Ядрото на проправителствената аудитория, както и преди, са пенсионерите. Готовност да подкрепят властта заявяват повече от една трета от хората на възраст над 51 години. По-често да заявяват намерения да подкрепят властта на улични мероприятия са започнали младите хора: 12% в групата от 18 до 25 години и 14% в групата от 26 до 35 години. През 2012 година само 1% в тези възрастови групи е бил готов да подкрепи властта на публични акции.

Източник: Руски Дневник.