Зловещата връзка Сирия – Украйна

Колко по-страшно може да стане в Украйна?

Шон Уокър, британски журналист, посети Украйна през юли, за да отрази положението в източната част на страната. Той сподели впечатлението си в своя статия, публикувана от вестник „Гардиан“.

Всъщност, Уокър не казва нищо ново за мюсюлманските батальони, които се сражават заедно със силите на режима в Украйна. Той просто отново потвърждава, че съществува тясна връзка между украинските националисти и фракцията „Обединени ислямисти“ в борбата срещу общия им враг – Русия, коментира в своята статия политическият анализатор Владислав Гулевич.

Батальоните на Джохар Дудаев и Шейх Мансур пристигнаха в Украйна миналата пролет. Редиците им се състоят от чужденци, идващи главно от страните-членки на Европейския съюз. Според действащите закони в Украйна „Мюсюлманските батальони“ са незаконни въоръжени формирования. Техните бойци са престъпници, „които действат в тайно споразумение като престъпна група, за да извършат две или повече умишлени убийства“.

След като беззаконието надделя над върховенството на закона в Украйна (това е и основната причина да накара хората да се вдигнат срещу режима в Донбас, източната част на Украйна), действията на екзалтирани въоръжени групировки се превърнаха в ежедневие. Това вече не се възприема като нещо необичайно. Бандата на въоръжените ислямисти бе наречена официално „Международен мироопазващ батальон на Джохар Дудаев“.

Дания бе първата държава, където се обяви създаването на „мюсюлманския батальон“. Той се разположи на територията на Украйна, за да води терористична война срещу Русия. Съобщението бе направено в началото на март 2014 г., една седмица след преврата в Киев. Създаването на звеното бе инициирано от организация, наречена „Свободен Кавказ“, която на 3 март 2014 г.оповести своята пълна подкрепа към Евромайдана и новото правителство на Украйна. То призова „всички демократични страни по света да се обединят срещу Руската империя на злото“. Батальонът бе воден от Иса Мунаев, ръководителят на „Свободен Кавказ“. Терористичният лидер заяви: „Всеки враг на Русия автоматично е мой приятел“.

Той почина в битката за Дебалцево през февруари 2015 г. След смъртта му, на чело на батальона застана Адам Осмаев, 34-годишният син на петролен магнат.

И ако Мунаев бе изпратен да се бори с „руската империя на злото“ от Дания, то Осмаев предпочете за свой пристан Великобритания. Сегашният командващ на „Джохар Дудаев“ е живял там в продължение на дълги години (1994-2001). Журналистът Греъм Филипс пише, че Осмаев „трябва да бъде поставен в списъка на издирваните терористи в Обединеното кралство“.

Но Великобритания не го прави. Може би британците се нуждаят от него за свои цели. Според Филипс, Осмаев пътува до Одеса с фалшив паспорт през 2012 г. Там, по време на управлението на Янукович, е бил задържан за участие в терористични дейности. Новите украински началници обаче го освободиха през ноември 2014 г. Според собствените му думи, той е бил освободен от затвора в края на миналата година, за да стигне до фронтовата линия в Дебалцево.

Адам Осмаев заяви пред Шон Уокър, че се опитва да примами етнически чеченци да се бият далеч от конфликта в Сирия (според оценки, между 200 и 1000 чеченци са в редиците на антиправителствените сили). „Ако украинците им дадат нужните условия, те ще дойдат тук.“Дейностите, които ще създадат „правилните условия“ вече са започнали.

Според Уокър, батальонът на Шейх Мансур има по-откровено ислямистки наклонности. Неговият командир, който ще назовем просто като „Мюсюлманина“, не крие факта, че принадлежи към Северно-кавказко терористично подземно движение, което е извършило редица ужасяващи терористични атаки. Сред тях са обсадата на Театралния център на Дубровка по време на мюзикъла „Норд-Ост“ през октомври 2002 г. и клането в училището в Беслан през септември 2004 г. Мюсюлманинът твърди, че на два пъти е пресичал границата между Украйна и Полша незаконно, когато е посрещал Мунаев.

Днес батальонът на Шейх Мансур вече е улегнал и в редиците му се сражават бойци, които са натрупали опит в битки срещу правителствените сили в Сирия.

Връзката Сирия – Украйна се превръща в зловеща. Преди войната имаше около 2 милиона християни в Сирия (около 10% от цялото население) . Бойците отприщиха същински терор срещу тях. Броят на жертвите сред християните се оценява в хиляди. Хората са изгаряни живи и разпвани, терористите режеха главите им… Светът си затвори очите за тези зверства. Християнският свят умира в Сирия.

Връзката между Сирия и Украйна все още не е ясно обособена, но има много причини да се смята, че това е част от грандиозен проект. Днес въоръжената банда, наречена „Чеченски батальон кръстен на Шейх Мансур“ оперира в Донбас. Тя споделя казармата с украинската екстремистка организация „Десен сектор“.

Украинският режим събира антихристиянски екстремисти от всички краища на света: ислямисти, ултранационалисти, расисти и неонацисти. И това е само началото …

Източник: fakti.bg