Зима, мечки и опасности: 3 популярни мита за Сибир

Автор: Анна Груздева.

Според популярните стереотипи в Сибир винаги е зима и кафяви мечки се разхождат по улиците. С други думи – опасно място е. Но реалността е доста по-различна. „Руски дневник“ разбива трите най-разпространени мита за Сибир.

Сибир, Русия

Анна Груздева, писател пътешественик родом от Сибир, избра трите най-разпространени стереотипа и се опита да погледне на тях от гледната точка на човек, който вижда в Сибир само зима, мечки, лагери ГУЛАГ и нищо повече.

Сибир покрива почти 10% от повърхността на Земята, като граничи едновременно с Монголия на юг и ледените брегове на Арктическия океан. Това е земя на затворници и герои, газови находища, маслени сондажи, въглища и златни мини – и е горда с най-голямата залесена площ в света. Пътешественици идват в Сибир за дълги приключенски ваканции и преживявания, изпълнени с адреналин във високите скалисти планини, забравените села и по протежението на Транссибирската железница.
1. Вечна зима


Снимка: ТАСС / Денис Кожевников

„В Сибир е студено“ вероятно е един от стереотипите, който сте чували най-често. Той е разпространен както в Русия, така и извън граници те й. Безсмислено е да се спори с този стереотип, защото най-късно през октомври вече съм извадила зимните си ботуши, топлата шапка и ръкавиците от гардероба. Но зимата в Сибир не е вечна. Както ми каза полският фотограф Рафал Милач, който е идвал в Сибир няколко пъти, за да работи по проекта си „7 стаи“: „Първото ми посещение беше през лятото: дойдох в Новосибирск, носейки зимни ботуши и там беше +40ºC. Мислех си, че ще е малко по-студено в Сибир. Трябваше да търча до магазина, да си купувам летни дрехи“.

В действителност Сибир обхваща огромна част от евразийския континент. Ако дойдете в северната част на Красноярската област през юни, в град Диксън например, ще видите снежни купчини, леденото Кара море и хора, които носят топли якета – защото това е Арктика. Ако посетите град Красноярск, което е много по на юг, през юни, ще видите студенти, лежащи на слънце на брега на река Енисей, семейства с деца, каращи велосипеди и ролкови кънки около остров Татушев – местния „Central Park“. Ако не покривате раменете си от слънцето, ще получите слънчево изгаряне. И ако отидете в планините Алтай през юни ще бъдете посрещнати от прохлада, типична за пролетта, защото ще бъдете заобиколени от планини.

Много местни обичат нашите дълги зими, въпреки температурите от -20 и -30ºC, защото могат да карат ски, сноуборд и да се пързалят с кънки. Миналата година проектът „Аз съм от Сибир“ организира иронична кампания, наречена „белите плажове на Сибир“, за да покаже, че зимният отдих в Сибир е по-впечатляващ и по-забавен, отколкото летните почивки.

2. Мечки


Снимка: Shutterstock / Legion-Media

„Мечки се разхождат по улиците“ – това е друг популярен мит за Сибир. Наистина, има гигантски пространства като горите в ненаселената тайга, където живеят кафявите мечки, и би било грешно да се отрече, че тези четириноги хищници не са плашещи в някои отношения. Но трябва да се признае, че това зависи от района.

Ако отидете на туризъм в западната част на Саянските планини или стигнете до малките селца Тофалария в региона на Иркутск, който е заобиколен от тайгата, или тръгнете към далечната пустиня Чара, шансът да се натъкнете на мечка е доста висок. Но в един голям град като Красноярск или Новосибирск е практически невъзможно. Да, от време на време се появяват мечки по покрайнините на градовете. Най-често те са принудени да дойдат в населените места заради горски пожари или лоша реколта от ядки и плодове. В обикновения живот мечките предпочитат да не се срещат с нас и това чувство е взаимно.

Често мечката е спрягана като един от основните символи на Сибир, но най-вероятно това е просто тип туристическа измишльотина, която се е развила през годините. Ако отидете в южната част на Алтай, първото нещо, което ще видите, ще бъде небето с кръжащите лешояди. Ако се случи да посетите степта Даурия в южната част на Забайкалския край, ще разберете, че основните животни в тази област са манулите, сърните и монголските газели. И ако стигнете до Севера, ще разберете, че за местните най-важното животно е еленът.

3. Опасно място


Снимка: Alamy/Legion-Media

Понякога чувам от чужденци, които посещават Сибир, че техни роднини се опитвали да ги разубедят от пътуването, защото Сибир е „опасно място“. Предполага се, че това се дължи на факта, че в съветските времена много от лагерите ГУЛАГ са били разположени отвъд Урал и много хора са пострадали. Но Съветският съюз вече не съществува, трудовите лагери са били разпуснати и забравени и много от регионите в Сибир посрещат туристи от всички краища на света от край време. Ето защо Сибир не е по-опасен, отколкото всяко друго място по света.

Тук, както и в Европа, САЩ или Австралия, може да се усети топлото гостоприемство, но може да се натъкнете и на някои проблеми. Един ден може да попаднете на много гостоприемни и мили хора, а на следващия ден може да срещнете мрачни и пияни непознати. Не забравяйте, че това може да се случи навсякъде по света. Така че изчистете ума си от предубеждения и се подгответе за нови преживявания, планирайки личното си пътуване до Сибир.