Зверствата на Савченко

Делото на украинската военнослужеща от батальона „Айдар“ Надежда Савченко, обвиняема в Русия за съучастие в убийството на двама руски журналисти в Донбас, придоби международен мащаб, а нови подробности по делото продължават да се появяват и днес, пише Политикус.ру.

Така, бившият кмет на гр. Ужгород Сергей Ратушняк на страницата си във Facebook пише за това как Савченко е измъчвала и изтезавала пленници. „Аз говорих лично с учител и свещеник, които са оцелели като по чудо след зверствата, изтезанията и мъченията на новата героиня на Майдана Савченко. Ето какви бяха думите им: „Тя (Савченко) не биеше, тя осакатяваше и убиваше. Пленниците с вързани ръце и крака тя биеше с тръба, риташе ги в гениталиите, гасеше фасове в очите им. През цялото време постоянно крещеше: „Да ги продадем за органи като онези или да ги разстреляме като кучета“.

По-рано за това, че бойците от „Айдар“ изтезават жестоко пленниците разказа и настоятелят на храма „Свети Никола“ протойерей Владимир Марецки, освободен от украински плен. „Да кажа, че са ни били е нищо. Убиваха ни. Разстрелваха ни, чупеха ни костите, биеха ни не само с ръце и крака, но и с приклади и всичко, което им попаднеше под ръка“, спомня си Марецки. По думите му с особена жестокост се отличавала Надежда Савченко, която така активно защитават сега киевските власти. Опиянявайки се от собствената си сила, тя лично биела пленниците. За допълнителна работа Савченко предлагала пленените да бъдат продавани за органи, а когато членовете на батальона не се съгласили, тя предложила да ги разстрелят, „за да не харчат пари за доставка в СБУ (Съвета за сигурност на Украйна – бел. пр.)“.

Думите на свещеника повтаря и друг освободен от плен – опълченецът Станислав Станкевич. Насилието над него започнало, след като той отказал да проведе диверсионна група в Шахтьорск. Дълго време го измъчвали, били и оставили без храна, а за да си спомня за страшните мъчения, на които бил подложен, айдаровците жигосали на тялото му свастика.

И това сигурно не е всичко. Навярно има още много случаи на зверства, дело на депутата от Върховната рада на Украйна Надежда Савченко по време на службата й в украинската армия. Няма ли да се обезцени званието Герой на Украйна, ако „гордо“ го носи тази, която зверски е измъчвала и изтезавала военнопленници?