За юбилея си Ермитажът показва уникални експонати

Семейни реликви и уникални вещи на руски аристократи, сред които са тоалетните принадлежности на Пушкиновата „Дама пика” — княгиня Наталия Голицина, представя Ермитажът в изложба с някои от най-ценните си придобивки за периода 1997 – 2014 г.

За последните 17 години най-големият руски музей се е сдобил с повече от 90 000 музейни единици. Общият брой на експонатите в Ермитажа включва около 3 млн произведения на изкуството и паметници на световната култура.

Експозицията с новите постъпления е посветена на 250-​ата годишнина на Ермитажа. Тя обединява около 400 експоната. Сред тях са образци на изобразителното и декоративното изкуство, паметници на археологията, монети, книги и документи. Част от експонатите са дарения на меценати. Представени са и две маси за игра на карти от 60-​те години на ХVІІІ век, които са били изгубени от музея преди повече от 80 години. Изработени са от петербургски майстори с орнаменти и изображения на карти по „френски шаблон”. От музея поясняват, че тези изключително редки паметници са били създадени по поръчка на собственика на една от първите фабрики за карти Рамбоа.

Масите за игра на карти са от Юсуповата колекция. В началото на ХХ век те са били собственост на Ермитажа. Били са продадени в различно време на берлински търгове в периода на съветските разпродажби на музейни ценности през 20-​те и 30-​те години на миналия век. Швейцарски колекционер е последният им собственик, от него те са били откупени и докарани в Зимния дворец. Изложбата ще работи до 11 януари 2015 г.

За юбилея си Ермитажът показва уникални експонати1

metronews.ru