За проверка на телескопа е нужен астероид

Какво е накарало царя Алексей Михайлович да реформира църквата?

Едновременно два астероида, съизмерими с Челябинския метеорит, прелетяха миналата нощ край Земята. Друг, по-малък, се очаква в тази вечер.

Тези, които се притесняват от възможността за повторение на събитията в Челябинск, според учените, могат да са спокойни: нищо страшно няма да се случи, астероидът ще премине на безопасно разстояние.

Размерите на първия астероид са около 30 метра. Максималното приближаване до Земята беше 340 000 км, колкото радиуса на орбитата на Луната. В случай на падане на такова небесно тяло на Земята, то ще причини много неприятности. За учените, дори и толкова отдалечени от Земята астероиди имат практическо значение: те могат да проверят апаратурата си. И не само. Разказва професорът от Московския държавен университет (МГУ) Владимир Липунов:

– Всеки астероид, които се приближава към Земята, дори и на голямо разстояние, е потенциално опасен. Т.е. в бъдеще той, по принцип, може да се сблъсква със Земята. Аз ръководя проекта „МАСТЕР”, това е роботизирана мрежа от телескопи, която се простира по Русия от Благовещенск до Кисловодск. Започнахме да снимаме този астероид още вчера. С каква цел? Той прилича на Челябинския. Ние се чудехме, дали можем да го видим. Дали щяхме да можем да видим Челябинския астероид на разстояние по-далеч от Луната? Оказва се, че да. Снимахме сегашния метеорит, той се вижда прекрасно, измерихме неговите координати.

Мрежата „МАСТЕР” има осем 40-сантиметрови телескопа, които предават данни и се управляват чрез интернет. При получаване на команда, телескопът в другия край на Русия самостоятелно се насочва към зададената точка в небето. Мрежата първоначално не е била предназначена за създаване на система за антиастероидна опасност, уточни Владимир Липунов:

– Нашата мрежа от малки телескопи е предназначена за фундаментални изследвания. За решаване на задачите на антиастероидната опасност е нужен наистина голям телескоп. Ако искате да предупредите хората един ден преди това, то системата „МАСТЕР” е достатъчна. Но е по-добре да ги предупредите няколко дни преди това. За това вече ви е нужен телескоп с размер 1 м.

Метровият телескоп е разработен от учени от МГУ, той ще бъде направен от руска компания. А с помощта на мрежата „МАСТЕР” миналата есен бяха открити два астероида с размери 150 и 250 м, които американците, например, не забелязаха. На руските учени помогна отличният софтуер. С помощта на астероидите още веднъж бяха проверени и инструментите, и програмата.

Пълноценната система за предупреждение за астероиди ще се появи тогава, когато съвършените наземни телескопи бъдат допълнени от орбиталните инструменти. Това може да се случи през следващите няколко години. Според учените, за да бъде по-лесно да се следят астероидите, телескопът трябва да се намира по-близо до Слънцето. Оптималната орбита, където трябва да летят такива телескопи, трябва приблизително да съвпада с орбитата на Венера.