Защо руските бомби в Сирия попадат винаги точно в целта?

Генералът от НАТО Ханс-Лотар Домрезе счита, че балансът на силите в света се е изместил в полза на Русия, пише австрийското издание Contra Magazin.

Руските въоръжени сили взели преимущество след проведената модернизация и то благодарение на новото равнище на руската електроника и инженерно изкуство.Сред новостите генерал Домрезе се спира на ракетните стрелби по цел в Сирия от Каспийско море и на „футуристичния радар” на многоцелевия изтребител от пето поколение ПАК ФА (Т-50).

Безспорно най-голям интерес в разказа на генерала предизвикват признанията и малко известна информация за руската електроника. Той припомня как през април 2014 г. руски бомбардировач Су-24, снабден с най-нов комплекс за радиолокационно заглушаване, шокира американците в Черно море. Тогава самолетът парализира супер съвременната електроника за управление на ракетите на ескадрения миноносец „Доналд Кук” и впоследствие 27 души от екипажа написаха рапорти за уволнение.

Contra Magazin обяснява тези възможности с технологията SITREP, разполагаща и със специализирана изчислителна подсистема, която се използва в Сирия. Тази система използва данните на руската космическа ГЛОНАСС (еквивалентна на GPS) и постоянно съпоставя позицията на самолета и координатите на определената за поразяване цел. Постоянно се отчитат атмосферното налягане, влажност, скорост на вятъра, скоростта на полета и други значими фактори за управлението на огъня.

На основата на тези данни СВП-24 (специализированная вычислительная подсистема) определя курса, въвежда скоростта и височината, след което бомбата се откачва автоматично и попада точно в целта, обяснява изданието. Освен това в системата може да има данни за земни позиции и други самолети в полет.

Докато НАТО и особено САЩ влагат колосални средства за тотален контрол, Русия се опитва да използва своите технически средства на прагматично равнище с цел да минимизира разходите, обобщава Contra Magazin.