Защо Русия преустановява строителството на газопровода Южен поток

Тази новина се чу в самия център на Европа – на пресконференция в Щутгарт, където тия дни представители на немските делови кръгове се срещнаха с министъра на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев.

В отговор на журналистически въпроси, г-н Улюкаев заяви, че допуска възможност за прекратяване на строителството на тръбопровода „Южен поток“. „Газопроводът „Южен поток“ е сигурен начин да се избегнат рисковете за преноса на газ към Европа и европейските потребители. Ако те наистина искат рисковете, свързани с транзита към Европа, сериозно да се понижат,  ще построим „Южен поток“. Ако пък не искат той да бъде построен – просто няма да го строим“,  обяви министър Улюкаев пред журналистите.

По този начин Европа ще има възможност да реши дали да поеме отговорността за евентуални рискове пред редовните доставки на газ за Европа, или, обратно, благодарение на газопровода «Южен поток», ще бъдат избегнати всякакви транзитните рискове за доставката на 63 млрд. куб. м. газ.

Добре е да се има предвид, че  обемът на транзитиран газ съставлява около 75% от преноса, който в момента е обект на максимален риск, докато се транспортира през обхванатата от гражданска война Украйна.

Що се касае до пресконференцията в Щутгарт, може да се предположи, че сега, вече по инициатива на руснаците, а не на Брюксел, ще се наложи още веднъж да се пресмята внимателно  с какво може да бъде заменен газът от Русия.

И отново в списъците на потенциалните газови ресурси – извън традиционните доставки от Норвегия, Алжир и т.н. – очевидно се добави газ от Азербайджан, Израел и даже от Иран. Тези проекти изглеждат много перспективни, но за  съжаление газ от тях няма да пристига още доста време. Тези проекти, безспорно, имат бъдеще, но са в състояние едва частично да изместят приноса на Русия и за това ще се наложи да се чака много години.

Въпросните каспийско-средиземноморски проекти заслужават отделно внимание в  бъдеще, за да бъдат осветени особеностите и очакваните за Европа резултати за техните реализации.

А сега  е важно тази новина от Щутгарт да бъде чута в Европа и, в частност, за нея да научат в България, на която се падна първа от европейските страни да приеме „Южен поток“ в ЕС и която на практика участва в решаването на съдбата на този газопровода. Затова вниманието ни в момента е обърнато към тази балканска страна и на новоизбраното правителство на България, от което днес зависи бъдещето на енергийната сигурност на Европа.

Автор: Клаус Варум, австрийски блогър

profit.bg