Защо Русия задели $50 млн. в подкрепа на автомобилопроизводителите

Руското правителство реши да направи безпрецедентна стъпка в подкрепа на автомобилната промишленост, като задели за първи път в най-новата история на страната субсидии за износа им на стойност 3,3 милиарда рубли ($50 млн.). Съответното постановление бе подписано от премиера Дмитрий Медведев. Според документа с помощта на субсидиите руските автомобилопроизводители ще могат да покрият до 80% от разходите за транспортиране на автомобилите, а също и половината от необходимите средства за пласирането на колите на нови пазари и всички пари по привеждането им в съответствие с международните екологични норми.

Идеята за активна държавна подкрепа за износа на автомобили се зароди през 2015 г. на фона на девалвацията на рублата. „Правителството е заинтересовано да увеличи износа на продукция от Русия, включително и на стоки с по-висока добавена стойност, а автомобилната промишленост, разбира се, попада в тази категория“, каза пред „Руски дневник“ Владимир Беспалов, анализатор от „ВТБ Капитал“.

Нови възможности за „АвтоВАЗ“
През последната година, според данни на анализаторската агенция „Автостат“, износът на леки коли от Русия в чужбина е нараснал с 64%. „Девалвацията на рублата дава на руските производители възможност да си върнат пазари в Азия и Африка, които те напуснаха заради неспособността да предложат конкурентна цена“, коментира Владимир Беспалов.

Най-големият производител на леки коли в Русия „АвтоВАЗ“, чийто основен акционер е френско-руската група „Рено-Нисан“ (Renault-Nissan), изнася близо 10% от общия обем на производството си. „Нашата стратегическа задача е да увеличим цифрата до 20% в среднесрочна перспектива, но конкретните срокове зависят от икономическата конюнктура“, каза за „Руски дневник“ говорителят на „АвтоВАЗ“ Сергей Илински. По думите му компания вече успешно изнася модели от новото поколение – Lada 4X4, Lada Granta, Lada Kalina – и всички те отговарят на международните икономически норми Евро-6.

Основни пазари за автомобилите на „АвтоВАЗ“ през 2015 г. станаха бившите републики на СССР: Казахстан, Азербайджан, Беларус, а също Египет и Германия, като износът на автомобили спадна с 45%, се посочва в годишния отчет на компанията. По думите на Владимир Беспалов това рязко понижение е предизвикано от девалвацията на националните валути на пазарите на бившите републики на СССР, които традиционно купуват руските автомобили.

Доставките на компанията в други страни обаче са се увеличили с 49% през 2015 г., сочат данни на „Автостат“. „Днес продукцията на „АвтоВАЗ“ е абсолютно конкурентоспособна в нишата си на световния пазар – това е евтина, лесна за експлоатация и обслужване техника с добри характеристики за ценовия си сегмент“, посочва Беспалов.

Много по-уверено на експортните пазари се чувства друг руски автомобилен гигант – производителят на товарни камиони „КАМАЗ“, който в края на 2015 г. отчете увеличение на износа си с 8,2%, като делът на доставките в чужбина (без страните от ОНД) е нараснал с 45%. Днес компанията доставя 22% от товарните си камиони в чужбина, основно в бившите съветски републики: Казахстан, Туркменистан и Литва, а също и на пазарите извън ОНД: Виетнам и Обединените арабски емирства. Освен това „КАМАЗ“ вече пласира ограничени количества автомобили в Перу, Еквадор, Индонезия и Индия, а „АвтоВАЗ“ – в Перу, Чили, Сърбия, Словакия и България.

Чуждестранни марки руско производство
През 2015 г. продажбите на нови автомобили на вътрешния пазар са паднали с 36%, според данни на Асоциацията за европейски бизнес (АЕБ). Поради това някои производители в Русия се оказаха с излишни мощности, отбелязва Владимир Беспалов. За да ги натоварят, компаниите сега активно търсят потенциални пазари, на които да пласират продукцията си, а покриването на разходите за транспортиране допринася за това, посочва експертът.

На субсидии могат да разчитат всички международни играчи, регистрирани и произвеждащи автомобили в Русия. „Надяваме се, че тези мерки ще ни помогнат да изпълним експортните проекти. Как именно ще стане ясно, след като бъдат направени необходимите стъпки по подписването на документите, определени от постановлението“, коментира Екатерина Третякова, пресаташе на „Рено Русия“ (Renault Russia).

Международните компании проучват възможностите за доставки на пазари в чужбина. Nissan планира да доставя модела Datsun, сглобяван в Русия, в Близкия Изток, а пък Hyundai обмисля експорт на коли, произведени в завода край Санкт Петербург, в Грузия и Тунис.

Представителството на Renault заяви, че има планове да изнася във Виетнам Logan и Sandero Stepway, които се сглобяват в Москва.

Източник: Руски дневник