Защо Русия дислоцира дивизия в Чукотка само на 86 км. от САЩ

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че към 2018 година на Чукотка ще бъде формирана нова дивизия на бреговата охрана на Русия. Дивизията, както следва от думите му, ще бъде важно звено от създаваната единна система за отбрана на малконеселените райони от крайбрежието на Русия  — на юг от Приморие до Колския полуостров. Дивизията ще влезе в състава на Тихоокеанския флот по всяка вероятност.Не са ясни никакви други подробности за задачите и състава на бъдещата военна част. Но и без това е разбираемо, че събитието е от особена важност и е твърде показателно, отбелязва news-front.info..

Русия пристъпва към създаването на сериозна военна сила на една ръка разстояние от американската територия — от щата Аляска до руската дивизия на бреговата охрана се намира само Беринговия пролив.

В най-тясното си място той е само 86 километра. Т.е. на събитието трябва да се погледне твърде внимателно.

Първо, защото до момента Русия няма единна дивизия на бреговата охрана към Въоръжените сили.

Единственото подобно съединение на Въоръжените сили на Русия има в Крим — 126-та отделна бригада на бреговата охрана на Черноморския флот.

Но бригадата съвсем НЕ Е дивизия. Бойните възможности на бригадата са значително по-скромни. Бойният състав също.

Второ, Русия има много кратък и не особено удачен опит в създаването на дивизии към бреговата охрана в състава на ВМФ на СССР. През 1989 г. в периода на подготовката за сключване на Договора за ограничаване на въоръжените сили в Европа Руският Генерален шаб се опита да спаси от съкращаване четири мотострелкови дивизии на Сухопътните войски и предварително ги предаде на Военно-морския флот, който не попадна под  условията на Договора.

Така 3-та гвардейска мотострелкова дивизия се превърна в 3-та гвардейска дивизия на бреговата охрана на Балтийския флот.

Естествено, щатният брой на личния състав, въоръжението и техниката на тези мигновено «поморячени» дивизии съвсем не бяха променени.

Те останаха типови за съветските Сухопътни войски. Но към предишния кръг от задачи бяха добавени и нови: отбрана на морското и океанското крайбрежие, борба с вражески диверсанти и готовност към собствен десант на вражеския бряг във втория ешалон, веднага след морската пехота.

Двете дивизии не преживяха разпада на СССР. Последната под натиска на руските либерал-демократи през 1994 година бе ликвидирана, забравена от всички.

Най-интересното е третото — на Чукотка още тогава се появи изневиделица друга руска дивизия. За нея не се говореше нищо. Тя сякаш НЕ съществуваше. Тя не беше нито към бреговата охрана, нито към флота. Нямаше отношение към нито една от двете части на ВС на Русия.

Това беше 99-а мотострелкова дивизия. Годината е 1983. Тогава, ако не сте забравили, се вихреше студената война. И руснаците, и американците бяха заети със строителството в Европа на ракетно-ядрени щитове.

Едните с «Пършинг», СССР — с «Пионер», наречен от Запада SS-20. И под «Пършингите» спяха мирни граждани, и под «Пионерите» — също.

Полетите на едните и другите ракети стигаха до целите си за броени минути. Никаква ПВО, никаква ПРО се можеше да реагира. Само американците ОТНОВО бяха в безопасност.
Типично, нали…

Източник: Блиц