Защо Западът заговори за руска военна заплаха

На 12 ноември НАТО заяви, че „както се твърди“, колона от руска военна техника е навлязла в Източна Украйна. По-късно същия ден Австралия съобщи за появата на четири военни кораба на Руската федерация в северната част на крайбрежието ѝ. На границите на норвежкото въздушно пространство пък бил забелязан руски изтребител Су-34. Всички тези събития се случиха в един ден и  бяха интерпретирани изкривено от световните медии. С въпроси по темата: „Кой има изгода от това да  се създава агресивен имидж на Русия“ АиФ.ru се обърна към журналиста международник Игор Коротченко

– Игор Юриевич, денят 12 ноември беше богат на събития. Случайност ли е, че всички те станаха в един и същи ден, или е чиста проба информационна провокация?

– В момента на Западът е залян от вълна с всевъзможни обвинения по адрес на Русия. В какво ли не ни обвиняват, какви ли не поводи измислят! Лъжат нагло и абсолютно безпардонно, без да се притесняват от нищо! Нашата страна обаче води сдържана политика в областта на военното строителство, руската армия и флотът ни не заплашват никого, те се занимават с планови боеви учения.

Вероятно на САЩ и НАТО много им се ще руските въоръжени сили да се намират в отчайващото състояние, в което бяха през 90-те години на миналия век. Днес обаче качеството им е различно.

Бронетехника на руските въоръжени сили, снимка: РИА Новости

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу приведе армията в движение, военнослужещите отново намериха смисъл и цел в службата си. Пълноценното бойно обучение върви с пълна сила. Провеждат се внезапни проверки и тренировки, а също така различни по рода си учения.

Самолетите на руските военно-въздушни сили осъществяват планови полети, в това число – и над неутрални води. Бойни и кораби на Военно-морския флот провеждат продължителни походи – при това, без да нарушават чиито и да било граници.

Що се отнася до «колоната от руска бронетехника» в Донбас – това си е чиста информационна провокация. Ако там действително бяха разположили някакви съоръжения, съответните разузнавателни данни веднага биха били обнародвани. Но това не се прави.

Измислят дявол знае какво, а не могат да докажат нищо. Или може би на някого нещо му се е сторило… Викове много, доказателства – никакви.

– Разбираемо е в чуждите медии да излиза изкривена информация, но руските никак не им отстъпват в това отношение. Защо?

– Тук действат законите на информационния жанр: да допуснем, че дадена институция или някое длъжностно лице на Запад направи шумно изявление – то се подхваща, тиражира се, по определен начин се интерпретира от медиите, преминавайки от едно средство за масова информация в друго. Това е ефектът на снежната топка.

Разбира се, ние трябва да пресечем тези информационни провокации, но нашето Министерство на отбраната не може да прави по 3-4 опровержения дневно, това би изглеждало глупаво.

На Запад фантазиите по повод на руската военна заплаха сега се развиват твърде бурно – там се върнаха към времето на «студената война».

Това те го направиха първи, Русия не е заинтересована от нагнетяване на напрежението. За пореден път се опитват на ни представят като голямата руска мечка, която иска да впие острите си нокти във всички европейски достижения.

Това вече започва да уморява! Непрекъснато да се опровергават безкрайните нападки към Русия… Трябва да не уважаваш себе си, за да реагираш на цялата тази пропогандна вакханалия. Необходимо е спокойствие. Западните крясъци, воят и истериката не бива да ни интересуват.

– Много е трудно да не се реагира на изявленията на същата тази Норвегия, която на 29 октомври вдигна по тревога няколко самолета, които да прихванат «неопознат обект», защото приличал на нашите самолети. За обикновения човек тази ситуация е неразбираема.

– Аз разбирам, ако наши изтребители (или стратегически бомбардировачи) бяха прелетели на форсаж над Норвегия, и бяха съборили всички саксии в скандинавските кухни, то тогава потомците на викингите действително биха могли да разтръбят за заплаха над тях, за това, че Русия ги „притиска“.

Но руските ВВС изпълняват полети на неутрално въздушно пространство, открито за всякакви военни самолети. За тези полети не се изискват никакви предварителни заявления.

Още веднъж ще повторя. Води се съзнателна политика за демонизация на Русия, на западните граждани се внушава, че са под руска военна заплаха. Всъщност нещата са прости.

В НАТО е взето решение всички страни-членки на алианса да увеличат военните си разходи. Естествено хората, избирателите и профсъюзите не желаят да жертват социални програми в името на гонките по въоръжаването.

На този фон европейските политици искат да направят така, че техните граждани да възприемат като даденост неизбежното увеличаване на военните разходи, при едновременното орязване на социалните програми.

И в такава ситуация ще бъде виновен не който и да е министър-председателят на която и да било европейска държава – крайната западна пропаганда ще внуши, че Русия е най-голямата заплаха за Европа. Че, за да бъде възпряна Русия, е крайно необходимо да се увеличат военните бюджети на страните-членки на НАТО /Гласове