Защо американският „Доналд Кук“ отиде в Крим и защо руските военни са радостни

Според версията на американското командване, целта на ескадрения миненосец на ВМС на САЩ „Доналд Кук“, който с управляемо ракетно въоръжение на борда навлезе в петък в акваторията на Черно море, е само демонстрация на съюзническите задължения на САЩ към НАТО, насочени на усилване на сигурността в морето. Не толкова отдавна обаче, през април тази година, американският миненосец отново навлезе в акваторията на Черно море. Но след инцидента, когато руският бомбардировач Су-24 извърши тренировъчен полет над кораба, Пентагонът излезе с крайно емоционално изявление, като обвини Русия във всички смъртни грехове. Тогава бе казано, че екипажът на „Доналд Кук“ след срещата с бомбардировача е бил силно деморализиран, а в редица медии дори се появи информация, че 27-те американски моряка са подали рапорти за уволнение от флота. С какво толкова изплашиха руските пилоти американските военни моряци и как този път ще премине визитата на „Доналд Кук“ в Черно море? Всички тези въпроси „Московский комсомолец“ зададе на главния редактор на сп. „Военна отбрана“ Игор Коротченко.

– На 10 април 2014 г. „Доналд Кук“ навлезе в акваторията на Черно море. Много хора още помнят инцидента с руския Су-24, който в Пентагона нарекоха провокация от страна на Русия. Така че, защо миненосецът дойде отново? Иска реванш?

– Възможно е той да е дошъл да се покаже, да демонстрира американския флаг и да подкрепи с присъствието си украинските власти. Несъмнено всичко това предизвиква напрежение в региона. Но по никакъв начин това не може да се получи, защото, на първо място, ние не се намираме в положение на война със САЩ или НАТО. И второ, военната групировка от тогава в Крим бе значително усилена, при това с различни видове въоръжение. Там в момента е не само мощната авиационна групировка, но е съвършените от най-последно поколение радиолокационни комплекси, така че контролът над миненосеца е както трябва – 24 часа в денонощието.

– Как според вас този път ще се държат руските пилоти? Ще пощадят ли нервите на американските моряци?

– Нашите пилоти несъмнено ще отработват всички методи на учебния бой. Но повтарям, учебния. Ние не държим на прицел никого и не насочваме оръжието си срещу когото и да било. Между другото, смятам, че нашите военни се радват на такъв гост. Военните трябва да се тренират, да отработват навици в учебен режим, а за това са нужни реални цели, такива, като този модерен ескадрен миненосец.

– Но тогава и американците трябва да се радват, че могат да тренират в условия, максимално доближаващи се до бойни…

– Проблемът на въоръжените сили на САЩ е в това, че те не са свикнали да контактуват с „противника“ на близка дистанция. Още повече, когато ролята на противник играе мощната добре подготвен руска армия. Това не е като да воюваш с арабите. От това следват и нервните сривове, жалбите от психологически стрес и натиск от страна на руснаците и прочие подобни измислици. Макар да е възможно този път екипажът да е преминал през психологическа подготовка и някакви тренинги. Е, ще проверим.

Припомняме, че ескадреният миненосец „Доналд Кук“ е въоръжен със системата за ПРО „Иджис“, крилатите ракети „Томагавк“, зенитните артилерийски комплекси „Фаланкс“ и зенитните ракети SM-2, противокорабните „Харпун“ и вертолетът SH-60.