Захарова: САЩ са обсебени от военното планиране, насочено срещу Русия

САЩ са сериозно обсебени от идеята за антируско военно строителство и Русия ще бъде принудена да отчита тези действия при гарантирането на сигурността си, заяви официалният представител на МВнР на Русия, предаде РИА Новости.

„Вашингтон е обсебен от военно планиране и присъствие, насочени срещу Русия. Тази стратегия е записана в ръководните документи и зад нея стои внушително финансиране”, се казва в изявлението на Захарова, публикувано на сайта на руското външно министерство.

„Ние не можем да омаловажим собствената си сигурност и несъмнено ще вземем предвид всички тези аспекти”, подчерта тя.

Захарова уточни, че Пентагонът провежда усилено военни приготовления в непосредствена близост до руската граница, включително да развива противоракетната си система в Източна Европа.

„В обновената стратегия на Европейското командване на САЩ Русия е наречена „глобално предизвикателство, изискващо глобален отговор”, а „ограничаването на руската агресия” е „първи приоритет”, припомни тя.

Според Захарова сегашната администрация на САЩ стартира най-амбициозната модернизация на американския ядрен арсенал след края на Студената война. Според различни оценки разходите за тези цели в близките 10 години са изчислени на 350 млрд. долара, а за 30 години ще надхвърлят един трилион долара.