Захарова: САЩ да осъдят авиоударите по цивилни обекти край Алепо

Русия очаква от Държавния департамент на САЩ да осъди ударите по граждански обекти в Хасаджек край Алепо в район, където са засечени самолети на белгийските ВВС. Това заяви на страницата си във Фейсбук в сряда говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. „Чакаме изявление от Държавния департамент с остро осъждане на ударите по граждански обекти и убийството на мирни жители“, каза Захарова. „Смятам, че не е трудно да се намерят и снимки на загиналите, за да се пусне съответната кампания по Си Ен Ен (CNN)“, допълни тя.

По-рано в бюлетина на руския Център по примирие между враждуващите страни на територията на Сирия бе съобщено, че в нощта на 18 октомври по Хасаджек е нанесен въздушен удар, при който са загинали шестима души, а други четирима са ранени. Към момента на атаката в района не е имало самолети на сирийското правителство или ВКС на Русия, следователно действията са извършени от оглавяваната от САЩ „коалиция срещу ИД“. По-специално, според информацията в бюлетина, над Хасаджек са засечени два белгийски изтребителя F-16.

През последните седмици властите в редица западни страни и чуждестранни медии активно обвиняват Русия, че бомбардира граждански обекти в Алепо. В интервю с руския външен министър Сергей Лавров на 12 октомври кореспондентът на Си Ен Ен Кристиан Аманпур му показа снимка на дете, пострадало, според твърденията, от действията на руската авиация. По-късно Захарова заяви, че са налице двойни стандарти при използването на снимки на жертви на конфликта в Сирия.