Захарова: Русия не е взимала Крим, той сам си тръгна от Украйна

Изборът на жителите на Крим за присъединяването към Русия бе направен не в полза на Украйна, защото това беше обусловен от колосалната глупост на украинската власт; Москва не е вземала Крим, „той сам си тръгна“, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде РИА Новости.

Крим и Севастопол станаха руски региони след провеждането на 16 март 2014 година на референдум, на който болшинството от жителите изказаха подкрепата си за влизане в състава на Русия. Присъединяването към Руската федерация бе подкрепено от 97.77 % от гражданите на Крим и от 95.6 % от гражданите на Севастопол.

„Ние не сме взели Крим от Украйна, колкото и на някои да им се иска да смятат така. Разберете, Крим сам си тръгна от Украйна“, каза Захарова в интервю за Sputnik.

По думите й „много европейци не разбират, че не Русия е взела Крим, а той сам стана и си тръгна, като си тръгват доведени син или дъщеря, когато не са обичани в семейството“.

„Генетичният код на кримчани бе подложен на колосалното изпитание от глупостта на украинските власти“, отбеляза тя.

Говорейки за проведения в Крим референдум, официалният представител на МВнР на Русия каза, че „хората са направили своя избор, изхождайки от няколко много важни фактора“. На първо място Захарова постави „историческия избор…на предците, живели на тези територии“.

„Второ, това бе избор не в полза на Украйна, където се проведе незаконна смяна на властта, абсолютен управленчески хаос, влияние отвън и тотална продажност на властите“, подчерта тя.