Захарова: Решението за Куба доказва непредсказуемата външна политика на САЩ

Решението на американския президент Доналд Тръмп относно Куба за пореден път доказва, че единственото предсказуемо качество на външната политика на Белия дом е именно неговата пълна непредсказуемост, заяви говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова, съобщи Руски дневник.

По думите на Захарова именно „непредсказуемостта“ на Русия е една от главните претенции на Вашингтон към Москва, и именно затова Европа е обезкуражена от енергийното сътрудничество с Русия.

„Последните десетилетия всяка нова администрация в САЩ отменя принципните външнополитически решения на предишната. Единственото предсказуемо качество на американската външна политика отдавна стана нейната пълна непредсказуемост. Не, има още едно – вечната намеса във вътрешните дела на суверенните страни“, написа Захарова във Facebook.

Тя добави, че ръководството на Куба не привиква към поведението на САЩ, тъй като то отдавна познава „лицето на съседа“. Захарова предположи, че Куба „веднага е предвидила дълбочината на маневрите на Барак Обама“ и е знаела постановъчното „ефектно приземяване на острова“ и „опитите да потупа Раул Кастро по рамото“.

В петък Доналд Тръмп заяви, че изцяло отменя политиката на своя предшественик Барак Обама по нормализацията на отношенията с Куба, като дори предложи на Хавана да започнат обсъждане на ново споразумение, което ще бъде изгодно и за двете страни. Тръмп цели да спре притока на пари от САЩ за кубинската армия и службите за сигурност на страната, но да се запазят дипломатическите отношения и туристическия обмен между страните.

През март 2016 година Обама направи първата за последните 88 години официална визита на американски лидер в Куба.