Захарова отговори на призива на Макфол за „обуздаване на Русия“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира думите на бившия американски посланик в Русия Майкъл Макфол, който по-рано заяви в интервю за естонския вестник Postimees, че „днешната дейност на РФ има нужда от „конкретен отговор“, предаде РИА Новости.

„Днес Макфол отново взриви руското интернет пространство“, написа Захарова на страницата си във Facebook. Според Макфол САЩ трябва „в съответствие с потребностите да обуздаят Русия и да й отговорят“. Както заяви бившият посланик, действията на Русия са принудили НАТО „да отрази идващата от Москва заплаха“, а приближаването на алианса към руските граници е законно, тъй като той не е чувал за обещанията на САЩ да не разширяват НАТО на изток. По думите му, подобно обещание не е имало.

Захарова припомни, че буквално преди седмица подробно на този въпрос се е спрял Хенри Кисинджър в програмата „Международен обзор“. Тогава дипломатът заяви, че може да разбере, че страните „които са били окупирани от Съветския съюз след Втората световна война“, са усещали заплаха, но не смята, че тази илюзия трябва да оправдава разширяването на НАТО на изток. „Аз се обявих да диалог между САЩ и Русия по фундаменталните проблеми“, добави Кисинджър.

На въпрос дали са давали обещание да не разширяват алианса на изток, дипломатът посочи, че „възможно е, имаше неформални коментари, които бяха приети така от Русия. Но работата може би, е там, че нямаше формални документи за това. Аз не бих обвинил руските лидери, че са си измислили тези споразумения“. Попитан дали руските официални лица са направили грешка, когато не са изложили договореностите на хартия и не са настоявали за това, Кисинджър отговори: „Не бих се наел да казвам на руснаците как да водят външната си политика. Но това бе една от сферите на двустранно взаимно неразбирателство между страните“.

„Не ви предлагам да избирате на кого от двамата американски дипломати да вярвате. Защото американският дипломат тук е един“, пише Захарова. „Та нали дипломацията е професия, чиито основи са интелектът и отговорността“, заключи тя.