Захарова: Опитите на западните медии да представят операцията на РФ в Сирия като „нов Афганистан“ се провалиха

Опитът да се представят действията на ВКС на РФ в Сирия като „нов Афганистан“ беше информационна кампания, която се провали. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Ние трябва да разбираме, че това беше добре планирана и сочна информационна кампания с цел всички действия на ВКС на Русия да бъдат представени като „нов Афганистан“, – заяви Захарова в ефира на радио „Говорит Москва“. – Защото това е твърде болезнено за нас и засяга почти всеки“.

„От друга страна, разбира се, цялата тази кампания се провали“, добави тя.

По думите на представителя на МВнР на РФ подобен подход не може да се счита за истинска журналистика.

„На първо място ние бяхме там заради себе си“

Мария Захарова подчерта, че руските ВКС в Сирия са действали единствено в интерес на Руската федерация и борбата с тероризма.

„Ние никого не сме усилвали, освен, че наистина усилихме позициите на истинската сирийска армия, същата тази, която се управлява от Дамаск, в борбата им с терористичните групировки. На първо място ние бяхме там заради себе си. Това трябва да бъде ясно разбрано. Това е прагматизъм, който по никакъв начин не противоречи нито на патриотизма, нито на нищо“, каза тя.

Дипломатът отбеляза, че позицията на действащия сирийски президент Башар Асад няма да бъде отслабена след решението за изтегляне на основната част от ВКС на РФ от Сирия.

По думите й политическото разрешаване на кризата в Сирия е започнато не на теория, а непосредствено на масата за преговори. „Ние създадохме канал за комуникация с военните на Съединените щати, които в ръчен режим решават належащите въпроси“, припомни тя.