Захарова: Оглавяваната от САЩ коалиция имитира борба срещу ИД

В Москва считат, че оглавяваната от САЩ коалиция по-скоро имитира борба срещу забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава“ и нейната позиция е политизирана, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

„За съжаление, нашите оценки си остават същите, те са разочароващи. Ние можем да кажем, че коалицията по-скоро имитира борба с ИДИЛ и реалния тероризъм и действа, изхождайки от собствения си безусловно политизиран и противоречащ на международното право подход в ситуацията“, каза тя на брифинг в четвъртък.

„Както е известно, неефективността на действията на коалицията отчетливо се потвърждава от задълбочаването на проблемите с ИДИЛ“, отбеляза Захарова. По думите й, в Москва нито веднъж не са чули „за цяла година американски пилоти поне веднъж да са забелязали колоните от цистерни с контрабанден петрол, който е сред основните източници на сили у ИДИЛ“. „Може, разбира се, и да са забелязвали, но не са го споделяли с нас публично и нищо не са предприели, за да бъде този поток по някакъв начин прекъснат“, добави Захарова.

„Сега се набива на очи обстоятелството, че членовете на коалицията в едни случаи твърдят, че действат в състава й, а в други, когато това е видимо изгодно, казват, че действат самостоятелно. В тази връзка просторът за използване, включително и на двойните стандарти, е доста широк. На практика е невъзможно да се разбере къде страните действат в рамките на коалицията и къде, изхождайки от собствените си интереси“, каза още официалният представител на руското дипломатическо ведомство. По думите й, „не би било зле да запознаят света с концепцията си за това, какво прави коалицията в региона“.

„Много е важно и Франция, и Великобритания, и Германия, преминавайки пътя на сложните вътрешни дискусии в страните си за използване на силите срещу ИД, да допринесат в борбата срещу тази терористична групировка, – продължи дипломатът. – Какво трябва да се направи за това? Според нас, за това е необходима твърда опора на международното право, готовност за координиране на действията с Русия, която строго спазва положенията на международното право, и, безусловно, с легитимните власти на Сирия и Ирак“.

„РФ предложи на западните партньори да предоставят информацията, с която разполагат по отношение на обектите на ИДИЛ. Отговорите бяха, меко казано, уклончиви, – припомни Захарова. – В тези условия е много трудно да се говори за истинска ефективност на действията на коалицията, оглавявана от САЩ, дори въпреки включването в нея на редица европейски членове“.