Захарова обясни защо Русия „внезапно“ изтегли войските си от Сирия

Операцията на руските ВКС още от самото начало бе планирана като временна кампания и приключи след постигането на целите, поставени пред отбранителното ведомство на страната, написа на страницата си във Facebook официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде РИА Новости.

В социалната мрежа дипломатът преразказа разговора с един неин познат.

„Той: Знаеш ли защо така изведнъж ВКС напуснаха Сирия?

Аз (Захарова): Та нали още в началото казахме, че операцията е временна, а не дългосрочна <…>

Той: Но все пак много неочаквано.

Аз: Представям си какво би започнало, ако на 10 март диктор беше обявил: „След 4 дни ще бъде направено важно изявление за присъствието на руските въоръжени сили зад граница. Няма никакви причини за паника – всичко върви по план. Предупреждаваме специално, за да предотвратим на 14 март усещането за внезапност. Гответе се“, пише Захарова.

Официалният представител на МВнР на Русия подчерта, че не е оказван никакъв външнополитически натиск върху руското ръководство във връзка с приемането на решението за изтегляне на военния контингент. Тя поясни също, че примирието в Сирия е в сила вече няколко седмици и броят на въздушните удари е намалял. Освен това стартира и преговорният процес в Женева.

По-рано редица световни медии и политици нарекоха неочаквано решението за изтегляне на руските войски от Сирия.

Държавният департамент на САЩ заяви, че нареждането на руския президент за изтегляне на основния контингент от Сирия е бил изненада „за всички“, включително и за държавния секретар на САЩ Джон Кери. От „неочакваната новина“ били изненадани и Израел, както и редица европейски страни.