Захарова за изборите в БГ: Руските хакери бяха в почивка

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова направи изненадващ коментар за изборите в България. По време на официалния брифинг тя отговори на въпрос на журналиста Борис Анзов, който шеговито я попита защо обвиняват руските хакери за вмешателство в изборите на САЩ, а в същото време „киберпрестъпниците“ игнорирали изборите в България. „Да не би това да е в името на братската дружба?“ – пошегува се журналистът.

Захарова със смях отговори, че навярно в деня на българските избори руските хакери са имали почивен ден.

„Действително тази тема предизвиква вече анекдоти. Тя е прекалено удобна за тези, които постоянно оправдават собствените си поражения и неуспехи. Интересно обаче защо там, където резултатите съответстват на интересите на мейнстрима, там не се говори за никаква намеса на хакери, а там, където се среща с неочаквани резултати, изведнъж заговарят за руските хакери“, подчертава тя.

1490880380-2

Въпросът за хакерите всъщност е зададен от българката Ивелина Йорданова, която живее в Дания и е част от инициатива на Медия мост България. Данните от пресконеференцията са предоставени за БЛИЦ лично от Борис Анзов, който се снима след пресконференцията с Мария Захарова.