Засилен интерес от водещи чуждестранни компании към изложението АТОМЕКС 2016

На 19 и 20 октомври в Москва в Централния изложбен комплекс „Експоцентър“ ще се проведе VIII Международен форум-изложение на доставчиците в ядрената индустрия АТОМЕКС 2016. Той е авторитетна комуникационна площадка, където се обсъждат въпроси, свързани с дейността по обществените поръчки на руската държавна корпорация „Росатом“, и се изграждат перспективни делови контакти между предприятията от руския ядрен отрасъл и представители на руския и чуждестранен бизнес. Организатор на събитието е „Росатом“, а оператор – компанията „Атомекспо“.

През тази година чуждестранните компании значително разшириха присъствието си на АТОМЕКС 2016 . Водещи световни марки като Rolls-Royce и Mitsubishi Electric ще представят своята продукция и услуги за руската ядрена индустрия. Rolls-Royce ще демонстрира продукция за редица дейности от ядрения горивен цикъл и щедаде подробна информация за услугите, които се оказват на операторите на АЕЦ в повече от 20 страни в света. Лидерът в областта на електрониката – корпорацията Mitsubishi Electric ще запознае гостите на изложението със съвременните цифрови системи за управление на технологичния процес на АЕЦ, включително за АЕЦ с реактори ВВЕР, които „Росатом“ използва в Русия и зад граница. Представители на компанията ще разкажат за опита и постиженията на корпорацията в областта на ядреното приборостроене и създаване на центрове за симулация и подготовка на оператори на АЕЦ.

За пръв път на изложението ще бъде представен обединен павилион на финландски предприятия, които произвеждат продукция за ядрената индустрия, организирани от Финландската асоциация по ядрена енергия FinNuclear. Компаниите Adiabatix Oy, Dekra Industial Oy, Inspecta Oy, Konecranes, MekaPro Oy, NesteJacobs Oy, Oy M. Rauanheimo AB, Saanio&Riekkola Oy ще представят своите услуги по проверка и сертифициране на промишленото оборудване, утилизирането на ядрени отпадъци, услугите по инженеринг, доставка на оборудване и строителство и ще демонстрират изолационни и кабелоносещи системи и осветителни шинопроводи за инфраструктурата на АЕЦ.

За пръв път в изложението ще участва израелската компания Protective Coating Technology (PCT), която ще представи нови технологии в областта на нанасяне на защитни покрития за различни повърхности. Представители на италианската Prysmian cavi e sistemi srl и на американската General Atomics за пръв път ще вземат участие в конгресната част на събитието.

В рамките на деловата програма участниците ще обсъдят основните въпроси на взаимодействието на доставчиците и поръчителите в ядрената индустрия, развитието на конкурентна среда, усъвършенстване на дейността на „Росатом“ по обществените поръчки. Особено внимание ще бъде отделено на въпросите за увеличаване на дела на участие на субекти от малкия и средния бизнес в поръчките за ядрената индустрия, в това число и в сектора за високотехнологична и иновационна продукция. Очаква се в пленарните сесии и кръглите маси да вземат участие представители на Министерството на икономиката, Федералната антимонополна служба, Федералната корпорация по развитие на малки и средни предприятия, Руският съюз за индустриалци и предприемачи, Търговско-промишлената палата на Русия, Общоруската неправителствена организация за малък и среден бизнес „Опора России“ и ръководители на предприятия от „Росатом“.

По време на работата на форума на щандовете на предприятията на „Росатом“ ще бъдат организирани семинари за доставчици, чието продължение ще бъдат индивидуални срещи-разговори с организации в индустрията във формат B2B (Business to Business).

В работата на форума през 2015 г. взеха участие 874 представители от 191 компании, основните събития бяха отразени от 74 представители на медиите. В изложението на площ 1240 кв. м. участваха 77 компании.

Източник: http://inews.bg/