Заради санкциите Русия ще купува електроника за армията от Китай

Руските предприятия от ракетнокосмическия и отбранително-промишления комплекс се готвят да купуват от Китай части за електронно-компонентната база за няколко милиарда долара, съобщава вестник „Известия“, позовавайки се на източник, близък до Федералната космическа агенция Роскосмос.

„Ние работим с Китайската космическа научно-промишлена корпорация. Влизащите в нея институти вече ни представиха десетки позиции, които са или директна алтернатива, или с незначителни промени на тези елементи, които ние не можем да купуваме заради въведените от САЩ санкции”, твърди източникът.

Изданието пояснява, че днес руската космическа промишленост и ОПК не ползват китайски части и планират да купят такива в следващите 2-2,5 години, докато руската промишленост на започне да произвежда собствени.

Припомняме, че от 1 август САЩ и Евросъюза въведоха нов пакет от санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

„Известия“ добавя още, че на 18 август представители на 12 института, занимаващи се с разработката и производството на електронно-компонентни бази в структурата CASIC, ще пристигнат в Москва за участие в семинар за руските производители. Аналогичен семинар ще се проведе и в северната столица Санкт Петербург.

„Изграждането на широкомащабно сътрудничество с китайските производители може да се окаже първата стъпка в създаването на технологичен съюз със страните от БРИКС“ – посочва изданието, цитирайки Андрю Йонин, водещ анализатор на GLONASS.