Заради големите енергийни проекти от Русия, ЕС и САЩ вървят към конфликт

Енергийните проекти с руско участие и особено „Северен поток 2“ съвсем скоро може да се окажат сериозна причина за конфликт между Европейския съюз и САЩ.

Във вторник (25 юли) Камарата на представителите на Конгреса ще гласува пакет от санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Законодателството вече мина през Сената, но допълнително сега се включават санкции за КНДР.

Проблемът е, че според новия закон, който ще влезе в сила чак след подпис от страна на американския президент Доналд Тръмп, ще има ограничения срещу юридически лица, които продават, отпускат на лизинг или търгуват по какъвто и да е начин със стоки, услуги, технологии и информация в подкрепа на проекти, предназначени да изнасят енергиен ресурс от руска територия към чужбина. Точно такива проекти са „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Новият закон предвижда, че президентът на САЩ ще може да налага санкции на лица, които имат намерение да вложат в строителството на руски експортни тръбопроводи повече от пет милиона долара за година или един милион долара наведнъж.

 Показателно е и, че в края на миналата седмица най-голямата петролна компания в света ExxonMobil беше глобена с 2 млн. долара – заради взаимоотношения с Игор Сечин, президент на руската държавна енергийна компания „Роснефт“, който е в черния списък на САЩ със санкционирани руски лица и фирми. Глобата за Exxon на практика е символична предвид милиардите долари оборот на компанията, но е наложена заради действия по времето когато сегашният американски държавен секретар Рекс Тилърсън беше начело на петролния гигант.

Според Financial Times председателят на е призовал спешно да се обсъдят ответните мерки на Брюксел, ако европейските компании бъдат засегнати от антируските санкции на САЩ. Британската медия публикува информацията на база на документ, който е подготвен за заседанието на Еврокомисията на 26 юли (сряда). В документа се отбелязва, че Брюксел „трябва да е готов да действа още в близките дни“, ако САЩ вземат мерки, „без да се отчете безпокойството на ЕС“. Документът предвижда ЕК да получи от Белия дом „публично или писмено уверение“, че Вашингтон няма да въведе санкции по начин, който да засегне интересите на ЕС“.

През почивните дни беше съобщено, че американският президент Доналд Тръмп подкрепя законопроекта за въвеждането на нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Новата говорителка на Белия дом Сара Сандърс заяви, че „Вашингтон е в полза на по-твърда позиция срещу Русия, особено по отношение на въвеждането на тези санкции. Текстът на оригиналната версия на законопроекта е лошо създаден, но ние работихме с Камарата на представителите и Сената. Администрацията е доволна, че необходимите промени са направени и ги подкрепя“, добави Сандърс.

Източник: econ.bg