Започна грандиозното турне на Победата на aнсамбъл „Александров“

В София в зала 1 на НДК на 9 септември от 19.00 ч. ансамбъл „Александров“ ще изпълни много популярни военни хитове като „Катюша“, „Смуглянка“, „Священная война“, „Соловьи“ и старинни руски романси и народни песни. Световно известният ансамбъл на руската армия „Александров“ започна мащабното си турне на 5 септември в Будапеща и завършва на 11 декември в Талин. Александровци ще пеят и танцуват в над 40 града в Европа освободени от Червената Армия преди 70 години от фашизма.

Рождената дата на състава е 12 октомври 1928 г., когато е и първият му концерт в Дома на Червената армия. Хористите тогава са само 12, но до средата на 30-те години на ХХ век достигат 300 души. През 1978 г. хорът получава най-високото отличие за професионализма си в чест на 50-годишнината на ансамбъла и му е присвоено почетното звание – академичен. Съставът е два пъти носител на орден „Червено знаме“.
Към днешна дата ансамбълът се състои от 186 души, от тях 9 са солисти, мъжки хор (64), оркестър (38), смесена танцова група (35). Всички членове на „Александров“ имат специално музикално и хореографско образование, а 126 александровци са удостоени с почетни творчески звания (47 от тях и в момента са част от ансамбъла). Хорът е признат за една от най-добрите мъжки формации в света.

Духовният принос на Ансъмбъла за победата над фашизма е безценен. В първите дни на войната, А.В. Александров създава гениалната песен „Священная война“, по текст на Лебедев – Кумач. Песента за първи път е изпълнена на 26 юли 1941 г. на Белоруската гара, от която са тръгвали заминаващите на фронта бойци. Песента се превръща във вдъхновяваща музикална емблема на Победата във Великата отечествена война. През годините на войната ансамбълът е имал над 1500 концерта пред действащата армия. И до днес ансамбълът пее и танцува във военни части и подразделения. Неведнъж колективът е бил в горещи точки, райони на бойни действия – Афганистан, Югославия, Приднестровието, Таджикистан, Чеченската република. Александровци са пропътували с концерти цяла Русия и са посетили над 70 страни в Европа, Азия, Африка и Америка, като навсякъде са жънали грандиозен успех.