Започна гласуването за президентските избори в Украйна

В 08.00 часа тази сутрин започна гласуването на предсрочните президентски избори в Украйна, предаде РИА Новости. В отделни населени места успоредно с президентския вот ще се избират органите на местната власт. Избирателният ден ще продължи до 20.00 часа. 

В бюлетините ще фигурират имената на 21 кандидати. Сред тях са представители на Партията на регионите на Янукович, дошлата на власт опозиция, както и олигарси, радикали и активисти на Майдана. Главни конкуренти според предварителните социологически проучвания, това са експремиерът Юлия Тимошенко (лидер на партия „Баткивщина“) и милиардерът Пьотр Порошенко.

Праг на избирателната активност на предсрочните президентски избори в Украйна няма. Те ще бъдат признати за състояли се, независимо от броя гласували.

Предварителните резултати от изборите ще бъдат обявени сутринта в понеделник, 26 май. Ако нито един от кандидатите не успее да събере повече от половината избирателни гласа в първия тур, ЦИК ще назначи втори, като от комисията обявиха ,че те вероятно ще бъдат насрочени за 15 юни.

Новоизбраният президент на Украйна ще встъпи в длъжност 30 дни след официалното обявяване на резулатите от изборите.

Волеизявлението в източните области на страната може да бъде възпрепятствано заради неспокойната обстановка там.