Започва срещата в Минск – опълченците предлагат мирен план

На заседанието на тристранната контактна група (Украйна-ОССЕ-Русия) в Минск, опълченците ще изложат план за прекратяване на огъня в източна Украйна, съобщи RT.

Съществува голяма вероятност да бъде постигната договореност между Киев и двете самопровъзгласили се република ДНР и ЛНР.

Опълченците са готови да прекратят огъня, ако в Минск бъде подписан план за политическо урегулиране, заявиха лидерите на двете републики Александър Захарченко и Игор Плотницки.

Техният план предполага не само временно прекратяване на огъня, но и забрана за полети на военна авиация над територията на Югоизточна Украйна. Освен това, киевските военни групировки трябва да извозят военната техника на 50 километра от границите на двете републики, с цел артилерията да не може да обстрелва населени пунктове.

Опълченците предлагат под егидата на ОССЕ да се извършва международния контрол за прекратяване на огъня и мониторингът. Поради това, те предлагат зоната да бъде разделена на 5 сектора, като във всеки ще работи мониторингова мисия на ОССЕ с най-много 40 наблюдатели. Предлага се да има 3-4 стационарни и 2-3 подвижни наблюдателни пунктове, които да бъдат снабдени със системи за видеонаблюдение, комуникация и видеофиксация.

При това ръководството на народните републики предлага «на мисията на ОССЕ да се предоставят данни за обективен контрол на въздушното пространство, чрез системите на Русия».

Прмирието и забраната за полети трябва да влязат в сила на 5 септември в 15:00 (мск.вр).

Също така, предложеният от опълченците план предполага на 7 септември да бъдат отварени хуманитарни коридори за бежанци и доставки на хуманитарни помощи в градовете на Донецка и Луганска области. Предложенията на ДНР и ЛНР в много точки съвпадат с мирния план на руския президент Владимир Путин, който той представи след телефонния разговор с президента на Украйна Порошенко на 3 септември. Тогава двамата президенти стигнали до извода, че гледните им точки относно изхода от кризата съвпадат. Планът на Порошенко засега не е оповестен.

Много експерти смятат, че и този път Порошенко се опитва да спечели време за да прегрупира армията си, тъй като търпи големи поражения на източния фронт…