Започва мащабна проверка в руското антикорупционно управление

Руският вътрешен министър Владимир Колоколцев разпореди мащабна проверка в Главното управление по икономическа сигурност и противодействие на корупцията, предаде Интерфакс.

Това стана, след като при обиск в дома на зам.-шефа на институцията полк. Дмитрий Захарченко бяха открити 8 милиарда рубли (120 милиона долара) в брой. При това става дума за пари, намерени само в този дом, уточняват от полицията.

„Цялата сума засега е неизвестна. Не се знае колко банкови сметки има Захарченко и ние работим в тази посока“, заяви източник от правоприлагащите органи, цитиран от в. „Дейли телеграф“.
Президентът Владимир Путин е информиран за скандала и настоява да бъде засилена борбата срещу корупцията по високите етажи, съобщи говорителят му Дмитрий Песков.

На 9 септември бяха извършени серия обиски в управлението към МВР за борба с корупция, известно с абревиатурата ГУИСИПК. Ден по-късно бе задържан Дмитрий Захарченко. Той е поставен под арест за срок от два месеца.

Захарченко е обвинен по три члена на Наказателния кодекс – злоупотреба със служебни пълномощия, възпрепятстване на осъществяване на правосъдието и получаване на подкупи.

Една от версиите, че намерените в дома му 9 милиарда рубли може би принадлежат на телекомуникационния олигарх Михаил Слободин. Той бе обявен за издирване от руските власти на 5 септември по обвинение в даване на подкупи в особено големи размери на висши чиновници в автономната република Коми. Слободин обаче незабавно избяга във Франция.

Друга версия гласи, че това са част от парите, откраднати от „Нота-Банк“. Собствениците на банката – братята Дмитрий и Вадим Ерохини, бяха арестувани преди месец. Задигнатата сума възлиза на 1,5 милиарда рубли (23 милиона долара). Парите са на инвеститори в „Нота-Банк“.