На Запад се готвят за „Минск 3“

Минските споразумения може да бъдат продължени до края 2017 г., заради нежеланието на официален Киев да съгласува закона за специалния статут на Донбас и провеждането на местни избори в ДНР и ЛНР. Това съобщава пред вестник “Известия“ високопоставен източник от европейските дипломатически среди.

„Твърде голяма е вероятността настоящият състав на Върховната рада да не приеме закона за провеждане на местни избори в Донбас. Има засечка и със закона за амнистията. Минските споразумения бяха продължени до края на 2016 г., но ако Киев не е в състояние да се вмести и в тези срокове, то ще се наложи да ги удължим още с една година. Алтернатива на минските договорености няма“, казва източникът.

Според информация на „Известия“, едно от внесените от международните посредници предложения се заключава в следното: да се проведат местни избори в Донбас в съответствие с украинското законодателство в деня на общоукраинските избори. Веднага след като резултатите от гласуването станат известни трябва да започне да действа временния закон за особения статут на Донбас (както е според Минските споразумения). След като бъде публикуван доклад на ОССЕ за легитимността на изборите, законът трябва да влезе в сила окончателно.