Западът тайно финансира сенчести кръгове в Киев

Милиони долари редовно пристигат в куфарчета в Украйна

Милиони долари и евро се прехвърлят нелегално от Европа в Украйна. Това разкрива на портала OpEdNews бившият служител на американския аналитичен център RAND Джери Колинз, който се позовава на източници, запознати със ситуацията.

По негови данни от 14 октомври до 24 декември с полет на полската авиакомпания LOT-765 от Варшава за Лвов са доставени около 27 млн долара и 3 млн евро. Парите са превозени като ръчен багаж с тегло до 10 килограма – 1 млн. долара по 100-доларови банкноти тежи толкова. По такъв начин, пише Колинз, с един полет може да бъдат доставени 1-2 млн. долара, а годишно 60-120 млн долара и 20-40 млн евро. Авторът отбелязва, че предназначението на тези пари старателно се укрива, затова той предлага свои версии за какво може да бъдат похарчени толкова много пари. Икономическото положение в Украйна е крайно напрегнато, но тези пари едва ли ще отидат за социални програми, убеден е той. Колинз е убеден, че първо тези пари може да са предназначени за премиера Арсений Яценюк.

„Определени политически сили в Украйна са недоволни от президента Порошенко. Яценюк и Турчинов (председателят на парламента – ред) са против партията на Порошенко. Естествено, че на Яценюк и неговият екип са им нужни много пари, за да подкупят нови съюзници“, пише Колинз. Второ, продължава авторът, парите могат да отидат за подкрепа на партията „Самопомощ“, оглавявана от кмета на Лвов Андрей Садовий. Партията изненадващо показа добри резултати на парламентарните избори. „Европейските лидери са готови да подкрепят партията Садовий и изпращат пари във Лвов“, предполага Колинз. Трето, черният кеш може да е предназначен за самия президент Порошенко за купуване на снаряжение за операцията в източна Украйна. И трите сценария са напълно възможни, свята авторът. „Очевидно, нелегалния кеш ще способства за разпространението на корупцията в украинското правителство. Народът няма да види тези пари, те ще отиват директно в джобовете на чиновниците“, уверява Колинз.