Западни медии: Русия помогна на 1 милион сирийски бежанци да се завърнат у дома

Повече от един милион бежанци са успели да се завърнат по родните си места в Сирия, като само за последните месеци потокът се е увеличил с около една трета, съобщи телевизия „Звезда“, предаде „Руски дневник“.

Помощта на Руските военно-космически сили (ВКС) за сирийското правителство се оказа полезна, пише австрийското издание Contra Magazin. Сирийските военни самолети съпровождат руските бомбардировачи по време на нанасянето на удари. До този момент руската армия е използвала 97 крилати ракети за поразяване на обекти, които са контролирани от „Ислямска държава“.

От 30 септември 2015 година, когато Русия започна да нанася въздушни удари в Сирия, са освободени 217 населени места на територия от 1000 квадратни километра.

За 100-те дни на операцията на руските ВКС са проведени 5663 атаки по позиции на противника. В момента бойни действия се водят по 15 направления едновременно, съобщи началникът на щаба генерал-лейтенант Сергей Рудской.

„Само през последните няколко дни отрядите на Сирийската демократична армия се придвижиха 8 километра по направление Даря и освободиха 4 населени места“, разказа Рудской.

„На север от провинция Латакия са освободени 3 населени пункта, включително главната крепост на бунтовниците и столица на планинската част на Латакия град Салма „, добави той.