Западните медии с възхищение пишат за подвига на геройски загиналия руски офицер в Сирия

След информационните атаки (когато по телевизия BBC излъчиха антируския сериал за „третата световна, започната от Кремъл“) британските медии драстично смениха тона. В популярния вестник Daily Mirror се появи публикация, в която британските журналисти се възхищават на подвига на загиналия руски офицер в Сирия, пише Едуард Чесноков в „Комсомолская правда“.

„Смелият руски спецназовец, като Рамбо, изоставен с единствената задача за лов на терористи от ИДИЛ, загина геройски, насочвайки въздушен удар върху себе  си, – пише Daily Mirror. – Безстрашният офицер насочвал руската авиация срещу позициите на ИДИЛ в древния град Палмира, но се оказал обкръжен от терористи. Не желаейки да умре без да се бори, той наредил на командването да бомбардира мястото, където се намира и загинал от взрива“.

Интересно е, че и читателите също коментират публикацията: 35 хиляди души са я сподели в социалната мрежа, а над 150 са оставили коментари непосредствено на сайта на Daily Mirror. На някои от коментиращите не им го побира главата – как изобщо е възможно да насочиш огъня срещу себе си. Други ги „просвещават“, че това не е първият случай и руските войници са постъпвали по този начин и по време на Втората световна война. „По време на Втората световна не е имало нито мобилни телефони, нито управляеми боеприпаси, затова, страхувам се, сравнението ви е неуместно“, спорят първите.

И все пак, коментарите, в които британците се възхищават от храбростта на руския офицер, са преобладаващи. „Така умират войниците. Поклон пред теб, tovarisch“, „Има такава древна славянска поговорка: и сам воинът е воин. Но руснаците отдавна са я опровергали. Ако е руснак – дори и сам е воин.“, „Аз съм американец и ние се възхищаваме от успехите на Русия в тази война“.

Официално за гибелта на руския офицер съобщи пред журналисти представителят на руското летище „Хмеймим“. „В района на село Тадмор в близост до Палмира в провинцията Хомс при изпълняване на специална задача по насочването на авиационни удари по целите на „Ислямска държава“ загина офицер от руските сили за специални операции. Офицерът изпълняваше бойна задача в района на Палмира в течение на седмици, показвайки точните координати за нанасяне на удари по обектите на терористите. Той загина геройски, като насочи към себе си огъня, след като бе открит и обкръжен от терористи“, съобщи представителят на руските сили в Сирия.