Западните медии лъжат целия свят за действията на Русия в Сирия

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че разпространяваните в медиите слухове за това, че ударите на военната авиация на РФ не са попаднали в целта са информационна заготовка, скалъпена набързо още преди началото на операцията.

Игор Конашенков отбеляза още, че военното ведомство внимателно следи тази поредица от невярна информация.

„Тези псевдосензации са празни приказки, която нямат никакви фактически основания. Обръщам вашето внимание върху това, че бликащите днес информационни провокации са заготовки, скалъпени набързо още преди началото на операцията“, заяви Конашенков.

Разузнаването на щаба на американските ВВС също съобщи, че въздушните удали на Русия не са били нанасяни по силите на подкрепяната от САЩ опозиция, което съобщава пресата във всички западни столици.

И по-точно, в интернет пространството със светкавична скорост се разпространиха кадри с разрушени домове и ридаещи, потънали в кръв, деца. Страшни кадри. Само че всъщност те са показват ударите на Израел по Ивицата Газа на 8 август миналата година. Ето как приключи там обявеното за три дни примирие. На видеото се чуват женски писъци, след което на зрителя се показват десетки снимки на ранени и убити деца. При това, информацията в мрежата се появи едва ли не още преди нанасянето на въздушните удари от руската авиация.

Наблюдателни блогъри съобщават, че лъжата за смъртта на децата се е появила само минута след като американските телевизии съобщили за началото на ударите. „Не се излагайте, това е Йемен!“, пишат потребители на социалната мрежа в коментарите. Но Йемен, Палестина или Сирия – за западния зрител всички те изглеждат еднакво. Важното тук е да се постигне желаният ефект.

Немският вестник Bild публикува снимка на ранено момиче, представяйки го за жертва на руските въздушни удари в Сирия. Оказва се, че снимката е взета от Twitter от страницата на организацията за защита на човешките права „Бели каски“ със седалище в Турция. Фотографията е подписана от Human Rights Watch, Саманта Пауър – представителят на САЩ в ООН и други видни политици.

Подписът гласи: „От ударите в град Хомс загинаха 33 души, три деца и един доброволец“. Оказва се обаче, че фотографията е заснета седмица по-рано – на 25 септември в град Ар-Растан.

Още една снимка и поредната лъжа. „Кого бомбардира Русия в Сирия?“ гласи заглавие,  придружено с фотография, заснета преди три години в Северна Сирия, в близост до Алепо – в гр. Ал-Баб.

За разпространяването на информацията сред западните медии отговаря и „сирийската обсерватория за правата на човека“. Канторката й е в Лондон, където е представлявана от един-единствен човек – Рами Абдурахман. Въпросният персонаж е лежал три пъти в затвора и дори не е завършил училище. Напуснал Сирия, за да не влезе в затвора за четвърти път, получил британско гражданство и отворил закусвалня. Сега той се счита за единственият достоверен източник на информация за ситуацията вътре в Сирия, като често посещава външния министър Уилям Хейг.

Очевидно, на такива „абдурахмани“ се опират от ВВС, когато твърдят, че руснаците бомбардират места, където няма терористи от „Ислямска държава“. Но буквално преди 10 дни телевизия France 24 съобщи, че същите тези терористи са екзекутирали в същия този район 10 души. И какво излиза, че не е имало екзекуции? Или не е имало терористи? Тогава ли са излъгали или лъжат сега? В крайна сметка повечето хора няма да забележат фалшификата, а дори да забележат, то никой няма да се извини за дезинформацията.