В Русия създават три нови дивизии за противодействие на приближаването на НАТО към руските граници

С цел противодействие на увеличаването на силите на НАТО в близост до руските граници министерството на отбраната на Русия ще създаде две нови дивизии в Западен военен окръг и една в Южен, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

„Министерството на отбраната предприема редица мерки с цел противодействие на увеличаването на силите на НАТО  в непосредствена близост до руските граници. До края на годината ще бъдат сформирани две нови дивизии в Западен военен окръг и една в Южен“, заяви министърът на селекторно съвещание във ведомството.

В момента се провежда подготовката на местата, където ще бъдат разположени новите съединения, отбеляза Шойгу.

„Дадено ми бе нареждане при изграждането на обектите да се използват най-новите строителни решения. Става дума за блочно-модулни конструкции. Технологията на поточното производство и доставка на модулите позволява сградата да се построи за три, максимум четири седмици“, уточни министърът.

По думите му при необходимост конструкцията може да се разглоби оперативно и да се пренесе на друго място.

Шойгу анонсира създаването на три нови дивизии в западно направление още през януари. По-късно стана известно, че ново мотострелково съединение ще се появи край Ростов на Дон, а други две – в Смоленска и Воронежка област.

Всяка от новите дивизии ще включва в състава си по около 10 хил. души.