Замразен от НАТО проект с Русия е могъл да предотврати атентатите в Брюксел

Замразеният от НАТО съвместен антитерористичен проект с Русия по откриване на взривове в места с много хора можеше да предотврати атентатите в Брюксел.

Това разкри за ТАСС източник в Брюксел, запознат с хора на разработките.

„Проектът STANDEX (Stand-off Detection of Explosives) бе предназначен за дистанционно откриване в реално време на взривни вещества в местата с голямо струпване на хора, преди всичко в обектите на транспортната инфраструктура, метростанциите, летищата и гарите“, отбеляза събеседникът.

“На 30 октомври 2013 година в парижкото метро бяха извършени успешни изпитания на системата, те показаха висока ефективност на системата. Началото на промишленото й производство бе набелязано за есента на 2015 година“, отбелязва източникът. Той предположи, че един от първите образци на скенер за взривовете трябваше да бъде установен в края на 2015 и началото на 2016 година на летището в Брюксел, до което се намира щаб-квартирата на НАТО и което ежедневно се използва от чиновници, дипломати и военни на алианса. „Тази система би позволила скрито да бъдат идентифицирани брюкселските терористи на 22 март веднага с пристигането им на терминала“, отбеляза източникът.

Това обаче не е станало, защото през пролетта на 2014 година НАТО замрази целия обем на сътрудничество с Русия след присъединяването на Крим към Русия. Спрян бе и проектът STANDEX.

При атентатите на летището и метростанцията в Брюксел на 22 март загинаха 32 души, а други 340 пострадаха. Сред тя са граждани от 40 държави.