Заменят санкционни плодове с българско киви от Сочи

Дефицитът от екзотични плодове след санкциите срещу Русия може да бъде преодолян с производство в промишлени количества на киви в Сочи. Че това е възможно, са доказали на практика сътрудниците от Адлерската опитна станция на Руския научноизследователски инстиатут по растениевъдство „Вавилов”, съобщава „Российская газета”.

Именно тук в Адлер се намира единствената в страната плантация за промишлено производство на киви. Първите растения били докарани от България и засадени тук преди 28 години. Според експертите местните плодове не се нуждаят от химическа обработка, за разлика от европейските, защото българското киви се чувствало в Сочи като у дома си — толкова подходящи се оказали климатичните условия на брега на Черно море дори през зимата — плодовете издържат до минус 12 градуса. Сега от седемте хектара на опитната станция реколтата е до 40 тона плодове годишно. Станцията разполага и с около две хиляди бройки посадъчен материал, който може да даде реколта след две години. Агрономите твърдят, че колкото повече се разраства храстът, толкова повече плодове дава. Според директора на Адлерската опитна станция Александър Бойко станцията може да помогне на желаещите да се заемат с промишлено производство на киви, което може да се превърне в добър бизнес. В плантацията в Адлер има около 40 различни сорта киви, но най-популярен е „Хейвърт” — умерено сладък, голям сочен плод с много витамини.

Освен киви в Адлерската опитна станция се отглеждат екзотични плодове като китайски фурми, мушмула, фейхоа, хибрид на лимон и грейпфрут (пандероза). Всичко тук е екологично чисто и се работи ръчно.