Закриха подобаващо Европейския студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз“

Четвъртият Европейски студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз!“, на който България беше домакин, завърши в събота, съобщи dariknews.bg.

За пет дни 300 студенти от 30 от най-добрите университета в 15 европейски държави се събраха в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, до Варна, за да премерят знания по руски език и литература, да пеят, да творят, да се забавляват и да говорят на руски език. Фестивалът е организиран от Фонд „Руский мир“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“.

Победител в големия конкурс „Домашна работа“, в който студентите представиха на руски език своята страна, град и университет, стана отборът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ с ръководител Галина Шамонина. На второ място се класира тимът на Краковския педагогически университет (Полша), а след тях се подредиха младежите от Държавния университет „Ак. Церетеле“ в Кутаиси (Грузия) и Миланския държавен университет (Италия).

„Във впечатляващата „Камчия“ се родиха нови приятелства, представиха се нови таланти и изпълнители, показани бяха прекрасни знания по руски език! Ето това ни даде ІV Европейски студентски фестивал! Приятели, не е ли прекрасен нашият съюз?!“, сподели от сцената изпълнителният директор на Фонд „Руский мир“ Владимир Кочин.

„Тук наистина се родиха звезди, не само звезди на „Камчия“, но и на България“, каза организационният секретар на фестивала Владимир Литаренко и допълни, че всички студенти са показали познания по езика, представили са се по интересен начин и са били професионално подготвени.

Ръководителите на отборите от България, Босна и Херцеговина, Унгария, Германия, Гърция, Грузия, Италия, Латвия, Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Сърбия и Чехия отнасоха в страните си диплом за отличното представяне на студентите си, а заедно с него и прекрасни впечатления от фестивалните дни, от красотата и отличните условия на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“. „Нямаме търпение да се върнем тук отново“, казаха студентите преди отпътуването си.