Закопчаха двама от авиоотряда на Путин

Двама членове на ръководството на президентския авиационен отряд „Русия“ са взети под стража с обвинение за присвояване на бюджетни средства, предадоха местните агенции. Става дума за зам.-директора на отряда Андрей Тюрин и за началника на производството на научно-техническата база Александър Рейхтман.

          Двамата заподозрени са задържани още на 13 юли, но за ареста стана ясно едва в средата на август, когато Московският градски съд е разгледал апелацията на избраната за Рейхтман мярка за неотклонение. Според следствието двамата арестувани вместо да купят руска мобилна установка за проверка на хидравлическите системи на самолетите, придобиват аналогично оборудване, произведено в Нидерландия. Нещо повече – чуждата система излязла с 32 млн. рубли или близо 500 000 евро по-скъпо. Следователите предполагат, че част от платената сума е била върната на Тюрин и Рейхтман под формата на подкуп. Двамата са обвинени в „мошеничество в особено крупни размери“, допълва изданието. Освен тях, под отговорност са привлечени още директорът на компания „Аеро-СНО“ и нейният учредител Евгений Ворновицки, тъй като спорното оборудване за авиоотряда било купено от тяхната фирма. Задържаните отричат вината си, посочват адвокатите им.

          От Управлението на делата на президента, под чиито контрол е авиационният отряд, засега не коментират задържането на двамата членове на ръководството „Русия“. Пресата припомня, че това не са първите арести на служители на отряда. По друг епизод следствени са вече ексгенералният директор на „Русия“ Ярослав Одинцов и още 11 негови бивши подчинени. Те са обвинени в завишаване на документалната стойност на ремонт на климатични системи на правителствени самолети с повече от 46 млн. рубли или 657 000 евро. Очаква се в близко време делото срещу тях да бъде внесено в съда, информираха юристи.

          Авиационният отряд „Русия“ превозва първите лица на страната – президента, министър-председателя, външния министър, както и председателите на горната и на долната камара на руския парламент.

Автор: Мила КУДРИНА, Монитор