Законопроект за допълнителна такса смет в Русия

Руските кафенета и ресторанти, които предлагат ястия за вкъщи или храна в опаковки за еднократна употреба, може да бъдат принудени да плащат допълнителна такса смет. Такъв законопроект беше внесен за разглеждане в Държавната дума, пише вестник „Российская газета“.
Новият данък ще стане задължителен за заведенията, където „повече от половината предложения са бързо приготвени храни, които винаги или понякога се поставят в опаковка или съдове за еднократна употреба“, цитира focus-news.net.

В пояснителните бележки към готвените промени се уточнява, че към настоящия момент ресторантите за бързо хранене не носят никаква отговорност за това как и къде клиентите им ще се избавят от опаковките и приборите, дадени им при закупуването на храната. Често пъти те биват захвърлени по пейки в парковете, разнасяни от вятъра и събирани от градските служби, което струва пари.  Авторът на законопроекта – депутатът Михаил Дегтярев, е на мнение, че тази такса може да компенсира местните бюджетни разходи за събирането на отпадъци.