Завърши латиноамериканската обиколка на Сергей Шойгу

Приключи латиноамериканската обиколка ( 13-14 февруари) на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Той посети Венецуела, Никарагуа и Куба, където бе приет от ръководителите на трите републики, с които подписа важни споразумения по въпроситезна военно-техническо сътрудничество, съобщи ТАСС.

Венецуела и Русия се договориха за съвместни учения на противовъздушната отбрана.
„Ние проведохме конструктивни плодотворни преговори с министъра на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес. Обсъдихме много въпроси, свързани с военно и военно-техническото сътрудничество“, заяви Шойгу в Каракас.
„Руското оръжие укрепи потенциала на армията на Венецуела“, заяви на свой ред министърът на отбраната на републиката Владимир Падрино Лопес.

„Ние значително увеличихме военното ниво на нашите ВВС, след като ги оборудвахме с модерни самолети, а именно: Су-30МК2″, поясни в сряда венецуелският министър в Каракас на преговорите с главата на руското военно ведомство генерал Сергей Шойгу.
„В областта на ПВО ние бяхме практически беззащитни, но след като получихме някои средства за водене на радиоелектронно разузнаване и ракетни комплекси от Русия, вече можем да дадем адекватен отговор на всяка евентуална заплаха“, заяви Лопес.

„Военното министерство на Венецуела планира и в бъдеще да разширява взаимно военно-техническо сътрудничество с Министерството на отбраната на Русия“, каза генерал Лопес.
Той отбеляза, че венецуелските въоръжени сили са заинтересувани от помощта на руското военно ведомство, а най-вече в изграждането на система за техническа сигурност във връзка с преминаването на армията на републиката към новата система за логистично снабдяване.

През юли 2006 година „Рособоронекспорт“ сключи договор за доставяне на Венецуела на 24 многоцелеви бойни самолети Су-30МК2 (доставени през 2008 година). Стойността на договора е 1,5 милиарда долара. През 2006 година Венецуела и Русия подписа договор за доставка на 12 ракетно-зенитни установки „Тор- М1″ (на стойност 290 млн. долара) в Каракас. Доставянето е стартирано през 2008 година.

В Манагуа, Русия и Венецуела подписаха междуправителствено споразумение за опростяване на реда за влизане на руски кораби в пристанищата на Никарагуа.

Документът предвижда така нареченият съгласуван между страните ред за влизане на руски кораби, тоест, след уведомяване от руска страна за приближаване към териториалните води на Никарагуа, автоматически корабите на РФ ще получават разрешение за влизане. Става дума за две никарагуански пристанища (най-големите) – тихоокеанското пристанище Коринто и пристанище Блуфилдс на източния бряг на страната.

Никарагуа е трета държава, с която Русия има подобно споразумение. По-рано такива споразумения са сключени със Сирия и Виетнам.

В петък министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу посети в Куба танкова дивизия на Революционните въоръжени сили (РВС) на Република Куба, където бяха показани няколко десетки образци на военна техника, в това число и модернизирана, с която е оборудвана кубинската армия.
„Много от образците са уникални“, поясниха на Шойгу министърът на РВС Леополдо Синтра Фриас и началникът на Генщаба Алвар Лопес Миера. Някои от образците представляват хибридни военни съоръжения с техника на съветско производство, главно това са танкове Т-34 и Т-35.

Шойгу поднесе венец към паметника на съветския воин-интернационалист, който бе открит на 23 февруари 1978 година за 60-годишнината от създаването на Въоръжените сили на СССР. Мемориалният комплекс е разположен в периферията на Хавана на мястото, където са погребани 64 военнослужещи, загинали и починали на територията на Куба по време на изпълнение на интернационалния си военен дълг през периода от 1962 до 1964 г.

На 28 февруари 2001 година от град Сантяго де Куба са пренесени тленните останки на четирима съветски воини и тържествено погребани на територията на мемориалния комплекс. Днес там се намират тленните останки на 68 офицера и войника. В основата на паметника е заложена капсула. На бронзовата плоча стои надпис на руски и испански език, който гласи: „Обръщение към потомците от 23.02.1978 година – да се отвори в деня на 150-годишнината от създаването на Съветските Въоръжени сили – 23.02.2068 година“.

В рамките на обиколката си в Хавана, руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна и проведе разговори с председателя на държавния съвет и съвета на министрите на Република Куба генерал Раул Кастро. Те обсъдиха актуалните въпроси, свързани с военно и военно-техническо сътрудничество между двете страни.