Забраната върху руския газ ще доведе до сериозни последици за Европа

Забраната върху вноса на руски газ в Европа ще доведе до сериозни последици за икономиката и промишлеността на Европа, сочат експерти от международната рейтингова агенция Fitch.

Недостигът от газ ще предизвика скок на цените на горивото и поскъпване на тока, въглищата и нефта. От недостига на газ ще пострада и промишлеността – преди всичко, стоманолеярната и химическата.

Миналата седмица Европарламентът призова към ожесточаване на санкциите спрямо руски енергийни компании на европейския пазар. По-специално, бе предложено спиране на прокарването на газопровода „Южен поток“, както и преразглеждане на търговските отношения с Русия. В случай на по-нататъшно ескалиране на конфликта в Украйна, мерките ще бъдат ожесточени.

Експертите на Fitch изтъкват, че продължителната забрана върху вноса на руски газ ще удари силно по европейската икономика и джоба на данъкоплатците. В момента Русия внася в Европа близо 27% от консумирания там газ. При това най-много внасят страни от Източна Европа – приблизително 50%. Отказът от руския газ ще накара европейските лидери да търсят алтернатива на „синьото гориво”, казва експертът Роман Ткачук:
– Вече има сведения, че редица европейски страни разглеждат възможността за преминаване на слънчева енергия или вятърна. Така че алтернативни източници се търсят, но изцяло да се замести такъв голям обем газ е невъзможно. Евентуално Европа ще се опита да възроди проекта „НАБУКО“, но това ще продължи няколко години.

Експертите предупреждават, че алтернативните източници ще костват на Европа по-скъпо от руското гориво. Въпреки увеличаването на добива на втечнен природен газ в Европа и Северна Африка, компенсирането на горивото ще бъде само частично, казва Владимир Ревенков от Института по енергетика и финанси:
– В Европа има много мощности за приемане на втечнен газ, но кой ще им го докарва? Катар иска дългосрочни контракти и центе у него се определят по същата формула, както и у нашите компании. Свободните обеми Катар са малко. Има още Норвегия – най-големият износител на втечнен газ – но и тя сега произвежда газ на предела на възможностите си.

Продължителната забрана върху вноса на руски газ може да се превърне за Европа в продължителна газова криза, която ще провокира и финансова криза, резюмират специалистите. И е съмнително европейските лидери да се решат на такава крачка.