Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО в Русия – Новодевическият манастир в Москва

С решение на XXVIII сессия на ЮНЕСКО от 29 октомври 2004 година Ансамбълът е включен в Списъка на Световното наследство.

С какво е известен Новодевическият манастир

Смоленският женски манастир „Света Богородица” е основан през 1524 година в обет на великия княз Василий III в памет на превземането през 1514г. на град Смоленск, намиращ се повече от столетие под властта на Литва. Князът вярвал, че за постигане на победата му е помогнал чудотворният образ на Смоленската икона на Божията майка, наречена „ Одигитрия”, което означава „Пътеводна”, пред която той се е молел по това време.

is2495

Той дал обет пред Бога да построи манастир в чест на Смоленската икона на Божията майка, който не могъл веднага да изпълни. Едва в навечерието на Казанския поход през 1523 година съставил завещание – духовна грамота, като заповядал да се пристъпи към строителство на женски манастир в чест на Смоленската икона на Божията майка.   Мястото за строителство – Девиче поле е избрано не случайно. Тук е минавал пътят за Смоленск и през XV век тържествено, в присъствието на много народ, са носили Смоленската икона на Божията майка от Москва, връщайки я обратно в Смоленск.

10 август (28 юли по стар стил), в деня на Смоленската икона на Божията майка се празнува денят на основаването на обителта.
На този ден, през 1525 година, в Новодевическия манастир от Благовещенския събор на Кремъл е бил тържествено пренесен чудотворният образ на Божията майка Одигитрия Смоленска. Оттогава в продължение на 400 години се провеждал Кръстен ход от Кремъл в Новодевическия манастир. Това свещено шествие винаги е възглавявано от руските царе (включително до Петър I) и московските архиепископи. (до 1917 година)

Ансамбълът на Новодевическия манастир е значителен паметник на архитектурата от XVI-XVII век. През 1680 бил създаден изключителният по своята изразителност комплекс постройки в стил московски барок – стени с 12 кули…

novodev1(1)

Манастирът е имал отбранителна роля, защитавайки Москва от юго-запад.

Обителта става място за подстригване в монашество на жените от царското семейство. В обителта е живяла вдовицата на най-големия син на Иван Грозни – царевич Иван, насилствено са  подстригани за монахини сестрата на Петър I – София и неговата първа жена Евдокия Лопухина.След смъртта на царя Фьоедор Иванович в Новодевическия манастир се е оттеглила съпругата му Ирина Годунова със своя брат Борис Годунов, който остава тук до признаването му за цар през 1598 година.

Boris_Godunov_icon

От 1610 до 1611 г. Новодевическият манастир е бил превзет от полските войски…

През 1724 году тук са били устроени болница за войници и офицери на руската армия, приют за момичета.

По време на отечествената война 1812 година французите са се опитали да взривят манастира, но монахините са успели да го спасят.

В манастира са действали благотворителни заведения: Филатевското училище за момичета-сираци (1871г.), Елисаветински приют за малолетни момичета-сираци (1892), имало е болница и приют за престарели монахини.

В годините на Първата световна война обителта е участвала в построяване и поддържане на лазарет в Покровска община. 20 монахини са служили като медицински сестри, други са се занимавали с шиене на войнишко бельо и др…

Забележителен е некрополът на Новодевическия манастир. В гробището около Смоленския събор и Успенската църква са погребани много бележити личности.

 

РИА Новости http://ria.ru/spravka/20140810/1019336897.html#ixzz3C3Y114Df

РИА Новости http://ria.ru/spravka/20140810/1019336897.html#ixzz3C3XGGpS0

РИА Новости http://ria.ru/culture/20140823/1021111184.html#ixzz3BOiNrOqx