Журналистът Андрей Стенин трябва да бъде освободен

Както стана известно, журналистът Андрей Стенин е арестуван от специалните служби на Украйна. Едва след една седмица след изчезването на фоторепортера на Международната информационна агенция „Русия днес”, украинските власти заговорили за неговото задържане.

Обвиненията са „оказване на съдействие на терористи”, издигнати от Киев против журналиста, ръководителят на агенцията Дмитрий Кисельов нарече смехотворни.

Връзката с Андрей Стенин е прекъсната на 5 август. На всички запитвания, които изпращали в Киев колеги на журналиста и руското МВнР, отговорът бил мълчание. Андрей изпълнявал редакционни задачи в Киев, а по-късно в Луганск, Донецк, Мариупол, Шахтьорск, Славянск и други градове в Югоизточна Украйна. По предварителни данни, той е могъл да бъде заловен от бойци на „Десен сектор”, а след това предаден на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) в Запорожието. Но ССУ опровергала съпричастността си към изчезването на Андрей Стенин.

Но съветникът на ръководителя на МВР на Украйна Антон Геращенко „се изпуснал”. В изказването си в ефира на латвийското радио Baltkom, той заявил, че Стенин бил арестуван от украинските служби за сигурност, тъй като(цитат) „присъствал при мъчения и убийства в Шахтьорск”. По-късно украинският политик се опитал да отрече думите си и заявил, че са ги „неправилно изтълкували”. На което радиостанция Baltkom отговорила: „Ние разполагаме със запис на интервюто и сме готови да го предоставим на всички желаещи”.

Снимките, на основание на които Стенин се опитват да го обвинят в участие в тероризма, показват украински войници, по всяка вероятност след току-що проведени боеве. Киев твърди, че Андрей „участвал в мъчения” на тези хора. Но професията на Стенин е фоторепортер, той само фиксира фактите, заяви генералният директор на МИА „Русия днес” Дмитрий Кисельов:
– Андрей е снимал събитията. Той не е имал оръжие, просто отразявал фактите. На снимките няма никакъв анализ – това просто са образи и факти. И това беше професията на Андрей, която работил в различни „горещи точки” – било то Украйна или Сирия. За него, и не само за него, Украйна се оказала фатално място. За последните три месеца там са загинали вече петима журналисти.

Андрей Стенин е работил като военен репортер за „РИА Новости” от 2009 година, на базата на която беше създадена МИА „Русия днес”. Преди Украйна той пътувал в командировки в Египет, Сирия и други „горещи точки”.

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по факта на изчезването на Андрей Стенин. В МВР на Украйна е изпратена молба за оказване на правна помощ в разследването, с искане за незабавно освобождаване на журналисти без каквито и да било предварителни условия, се изказаха големи международни организации. Сред тях са ООН, Съветът на Европа, ОССЕ, Комитетът за защита на журналистите, „Репортери без граници” и Международната федерация на журналистите.
Дмитрий Кисельов благодарил на международната общност за оказаната подкрепа и изразил надежда, че това ще помогне за освобождаването на Андрей Стенин.
/Гласът на Русия/