Журналисти от CNN впечатлени от оръжието и подготовката на руските военни в Сирия

Професионализмът и съвършенството на въоръжението на въоръжението на руските военни в Сирия направили огромно впечатление на американската телевизия CNN. Тя споделила най-интересните наблюдения на своята снимачна група, която с други западни журналисти миналата седмица посетиха Палмира.

CNN разказва как са транспортирани около 100 журналисти в руската авиобаза Хмеймим в Латакия, а след това в Палмира – „масирана операция от гледна точка на осигуряване на безопасността и тиловата поддръжка”. Четирите автобуса под охрана на 8 бронетранспортьора с тежки картечници и два бронирани автомобила са прикривани от въздуха от два вертолета.

От телевизията отбелязват, че през продължилия шест часа път вертолетите от прикритието се сменяли няколко пъти, като над колоната неведнъж преминавали най-новите вертолети Ми-28 „Нощен ловец”, Ка-52 „Алигатор” и модернизираните Ми-35.

Снимачната група отбелязала, че военният лагер в авиобазата Хмеймим е „голям, съвременен и добре благоустроен”. На операторите било разрешено да снимат как руските военни се занимават със спорт, боксират се, играят баскетбол и волейбол.

„Професионализмът и безупречното състояние на оръжието показва, че руските въоръжени сили са отишли далеч напред от началото на програмата за модернизация преди няколко години. Освен с многото модели изтребители, Русия разполага с широк набор от бойни вертолети, танкове, бронетранспортьори и зенитни комплекси „земя-въздух”, констатира CNN.