Жители на Закарпатието се обърнаха с молба за помощ към Унгария за защита от геноцида

Руси и унгарци – народите, населяващи Закарпатието, проведоха поредната акция срещу политиката на киевските власти, съобщи телевизия „Россия 24“. Активистът от неофициалната република Подкарпатска Рус Михаил Тяско призова Унгария да защити народа на Закарпатието от възможния геноцид от страна на Киев.

Русите, които отдавна мечтаят да се отделят от Украйна, нямат никакво желание да воюват и да загиват за идеите на Порошенко.

Според лидера на руското национално движение, премиерът на Подкарпатска Рус Пьотр Гецко, мобилизационният план на украинските власти обхваща в Закарпатието 80 хиляди души.

„Взимат тези, които са беззащитни, които не могат да дадат подкуп или да решат въпроса по друг начин, – разказва Гецко. – Викат хората през нощта. Ако не се явиш на първата повиквателна, веднага те пращат на съд – водят те със сила. Всеки, който изразява недоволство, който казва, че това не е негова война, бива задържан от Службата за сигурност. Даже жените и старците. Много от тях изчезват“.

Жителите на Закарпатието виждат Русия и Унгария като свои стратегически партньори. Според тях, Русия е неоснователно обвинявана за всичко лошо, което се случва в Украйна. Но в борбата с киевските власти, закарпатските руси се надяват на помощта на съседна Унгария.

„Ако се опитат да воюват срещу нас, те рискуват много, – заяви Гецко. – Всяка военна операция тук ще бъде за тях огромен проблем, защото ние сме обединени с унгарците. И Унгария няма да позволи това. Това е европейска държава, независима и исторически негативно се отнася към бандеровците. Така че съвременните последователи на Степан Бандера в Украйна трябва да отчетат, че всеки опит за силово въздействие над Закарпатието, ще бъде обречен на неуспех“.

В началото на август в Будапеща се проведе Конгрес на руските и унгарски общини в Закарпатието, като бе създаден координационен съвет на общините, главната задача на който е да защити хората от въвличането в чужда война.