Жителите на Украйна съобщиха за предвижване на войски към Крим

Колони от военна техника на украински войски тръгна от Житомир в посока на кримския Перекоп вчера, съобщи тв канал „Вести 24”, позовавайки се на съобщения от очевидци. Буквално минути след съобщението в интернет пространството се завъртяха любителски видеозаписи на украински жители, отразяващи движението на украинската бойна техника  на територията на страната.

По думите на тв канала, украински БТРи  и военни камиони с войници се предвижват към Крим. От Лвов също тръгна военна техника. Войските от запад са тръгнали на изток и юго-изток, но официално потвърждение за случващото се от Министерството на отбраната на Украйна все още няма. Докато войските се движат на изток, в Крим населението се надява на скорошно присъединяване към състава на Руската Федерация.  Междувременно, администрацията на украинското Министерство на отбраната още вчера спря да отговаря на телефонните обаждания. Единствения коментар, който излезе в пространството е този на подполковника на украинската армия Александър Поронюк, който единствено съобщи, че мирните жители на Украйна не трябва да възпрепятстват на движението на войските.

Нито един украински канал вчера не съобщи за предвижването на войските, украинските граждани са в пълно невидение и силно разтревожени от неясната облстановка. Първите, които са забелязали военното предвижване са били жителите на Лвов, а първите които са съобщили новината са блогърите, като малко по-късно започнаха да се появяват и видеозаписите на случващото се на територията на Украйна.

Войските тръгнали в посока на Ровно, Житомир, а от там към Херсон и Запорожие. По-късно, изпълняващият задълженията на министъра на отбраната на Украйна Игор Тенюх заявил, че прехвърлянето на военните части от Украйна в Крим не се планира. По думите му, военнослужещите „се занимават със своята планова работа”, при което някои части „излизат на полигони, посочени с нареждане”, именно там се провеждала проверката на техните способности и умения.

Малко по-рано от военно-дипломатически източник, близък на ситуацията съобщил, че Тенюх се разпоредил да бъде разработен план за „усмиряване” на източни и юго-източни райони на Украйна с въоръжени сили.  Като, планът основно предполагал разоръжаването на военните части и подразделения на части на украинската армия, преминали на страната на парламента в Крим, както и предотвратяването на преминаването към кримските власти и  на други подразделения на Въоръжените сили на Украйна, отбелязал източника. При това, той  подчерта, че висшите офицери на войските на Украйна по-рано „изказали своите опасения относно непредсказуемостта на резултатите от това прилагане на Въоръжените сили”, тъй като този ход може „да повлече със себе си най-печални последствия”, но Тенюх на това отвърнал крайно рязко, добави още източникът.