Жителите на Източна Украйна отказаха да отменят референдума

„Народният съвет” в Донецка и Луганска области взеха решение да не отлагат провеждането на референдум на 11 май.

„Това не е наше решение, това е решение на народа на Донбас. Народът на Донбас получи шанс да извърши подвиг и ние нямаме право да го лишим от този шанс”, заяви един от лидерите на Донецка народна република Андрей Пургин.

Представителят на Луганска област Василий Никитин заяви, че гласуването в този район също ще се проведе на 11 май, като добави, че въпросът на избирателната бюлетина ще звучи така: „Подкрепяте ли държавната независимост на Луганска народна република?”.

По-рано той заяви, че подготовката за референдума „не се прекратява нито за минута” и „се очаква избирателна активност от 80-90 %“. Бюлетините са вече разпределени по изборните райони. Предварителните резултати ще бъдат обявени в понеделник (12 май).

По-рано руският президент Владимир Путин се обърна към привържениците на федерализацията с призив да се отложи референдума с цел да бъдат създадени по-добри условия за провеждането му.

Според руския държавен глава, Русия е заинтересована във възможно най-бързото разрешаване на ситуацията в Украйна, като бъдат взети предвид интересите на всички граждани на тази страна. „Най-важното е да се възстанови пълноценният диалог между днешните киевски власти и жителите на Югоизточна Украйна, в хода на който представителите на югоизтока да могат да се уверят, че ще бъдат гарантирани техните законни права”, подчерта Путин.

Според руския президент, ситуацията в Украйна обаче, се развива по най-неблагоприятния сценарии и виновни за това са тези, които организираха държавния преврат в Киев. Те така и не се погрижиха да обезоръжат радикалите и националистическите елементи, допълни Путин.

Съветът за сигуурност на Украйна заяви, че операцията в източната част на страната ще продължи, независимо от решението за референдума.