Жириновски се разлюти на Плевнелиев заради отказа му да отиде на Парада на победата

Руският депутат националист Владимир Жириновски осъди остро решението на българския президент Росен Плевнелиев да не отиде в Москва за парада на 9 май по случай 70-годишнината от победата над нацизма във Втората световна война.
Той каза в ефира на LifeNews, че въобще не е трябвало да бъдат канени лидери на страни от НАТО. Според него отказът на българския президент, за който не бяха дадени обяснения, се дължи на решение в НАТО да се игнорира парадът на 9 май.

„В случая с България това въобще е отвратително, защото обикновените хора винаги са били благодарни на Русия: и за освобождението от турските завоеватели, и за освобождението от фашизма. Но България и двете войни се сражава с немците против Русия. И вечно не й върви с президентите, защото народът е с Русия, а президентите – не, като в Киев. В своя вреда се отказаха от руския газопровод, защото са готови да се съблекат и да ходят голи, но да се подчиняват на САЩ“, заяви Владимир Жириновски.

Остри реакции има и в някои руски издания. „Московский комсомолец“ пише в заглавие „И ти ли, Бруте?: президентът на България отказа да празнува 9 май в Москва.“ След което коментира: „Както много европейски лидери и президентът на България Росен Плевнелиев отказа да пътува в Москва за празника на 70-годишнината от Победата. Натиск на ЕС? Но президентът на Сърбия го нарече „неприличен“, защо не и България, която винаги е била приятелски настроена към Русия? Впрочем, както отбелязаха средства за масова информация, тази година даже празникът, подарен на България от руските войници – Освобождението от османско иго – премина без руски представители“.

Телеканалът „Звезда“ цитира ръководителя на администрацията в Кремъл Сергей Иванов, който казва, че Русия ще преживее, ако някой не дойде на тържествата в Москва. Досега са отказали поканите президентът на САЩ Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън, президентите на Полша, Словения и балтийските републики, председателят на ЕС Доналд Туск (Полша) и др. Германската канцлерка Ангела Меркел няма да присъства на парада, но ще дойде на другия ден в Москва. Близо 30 държави са потвърдили, че ще участват в тържествата. Изпратени са покани до 68 държави.

Сайтът „Взгляд“ съобщава сухо, че Плевнелиев е отклонил поканата без обяснения за причините, и след това добавя справка: „Да напомним, че България влезе официално във Втората световна война на страната на Германия, Италия и Япония през декември 1941 г. Тя обяви война на САЩ и Великобритания, но бе единствената съюзничка на Хитлер, която не воюва срещу СССР“.

Източник: Гласове