„Желязната воля на съветския народ, неговото безстрашие и твърдост спасиха Европа от робство”

ВНУШИТЕЛЕН ПАРАД В МОСКВА ЗА 9 МАЙ

„Желязната воля на съветския народ, неговото безстрашие и твърдост спасиха Европа от робство”, заяви вчера президентът Владимир Путин в слово пред войските, участващи в Парада на победата на Червения площад в Москва, и събралото се множество. Русия отбеляза триумфа си във Великата отечествена война с внушително военно шествие в центъра на столицата.
„69 години след края на Великата отечествена война Денят на победата остава най-големият празник за Русия – ден на националния триумф, на народната гордост,
ден на скръб и вечна памет
каза още Путин. “Това е празник, на който тържествува всепобеждаващата сила на патриотизма, на който всички усещаме с особена острота какво означава да си верен на родината и колко е важно да знаеш да браниш нейните интереси”, допълни държавният глава. Той подчерта, че руският народ винаги ще се прекланя пред подвига на ветераните, защитили своята родина по време на Великата отечествена война и възстановили страната след това.
На Червения площад вчера излязоха
11 000 войници и офицери
от различни родове войски, като за първи път крак набиваха военни от Севастопол и Симферопол. Парадът, който беше открит с песента „Свещенная война”, беше приет лично от министъра на отбраната Сергей Шойгу. В чест на годишнината от победата през Червения площад преминаха
151 единици бойна техника
демонстрираща военната мощ на страната. Организаторите уточниха, че това е с 50 единици повече в сравнение с миналогодишния парад. В механизираната колона се включиха бронирани автомобили „Тигър“, бронетранспортьори БТР-82А и танкове Т-90А. Тази година за първи път бяха демонстрирани бронираните автомобили „Тайфун”. Тежката артилерия беше представена от ракетните комплекси „Искандер-М”, „Топол-М”, „Бук-М2”, както и от пусковите установки за зенитни ракетни системи С-400 „Триумф”. През Червения площад минаха и обновените тактически ракетни комплекси „Тор-М2У”, както и новите противотанкови ракетни комплекси „Хризантема-С”.
По случай 9 май в небето над Москва беше вдигната и военната авиация. Над историческия център на столицата прелетяха 69 самолета и хеликоптера. В един строй се издигнаха Су-24М, Су-25, Су-27, Су-34, МиГ-29, МиГ-31БМ, Ан-22, Ан-124, Ил-76МД, Ил-78М, А-50, Ту-22М3, Ту-95МС, Ту-160, Як-130 и вертолетите Ми-8МТБ-5,Ми-26, Ми-28, Ми-35М и Ка-52. От трибуните на Червения площад парада наблюдаваха ръководителите на страната и ветерани от Великата отечествена война.
С военни паради в 9 града герои (Москва, Санкт Петербург, Смоленск, Мурманск, Тула, Новоросийск, Волгоград, Севастопол и Керч) и още 16 центъра на военни окръзи и големи гарнизони Русия отбеляза вчера 69-ата годишнина от победата във Великата отечествена война.
В парадите в Улан Уде – столицата на руска Бурятия в Сибир, в уралския Екатеринбург и други градове от федерацията в парадите участваха т.нар.
безсмъртни полкове
Хиляди участници в акцията, строени в колони, носеха портрети и снимки на свои бащи, деди и прадеди, сражавали се по фронтовете на Великата отечествена война.