ЕС смекчи тона към Русия

Лидерите на Европейския съюз /ЕС/ смекчиха предупреждението си за санкции срещу Русия.

Според европейски източници дискусията за Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите не са могли да решат дали в заключителния документ да включат предупреждение за евентуални ограничителни мерки, или не, предаде ТАСС и добави, че Италия е блокирала варианта с допълнителните санкции.

Във финалния текст на общото им изявление, след първия ден от срещата на върха, отпадна заплахата за персонални мерки срещу всички хора и образувания, подкрепящи режима на Башар Асад в Сирия.

Няколко държавни ръководители са поискали да бъде записано, че ЕС разглежда всички възможни действия в случай, че жестокостите в Сирия продължат.

На срещата си в Брюксел европейските лидери обещаха също по-бърза депортация на мигрантите и затягане на граничния контрол. Целта е да не се позволи в Евросъюза да влизат хора, които не отговарят на критериите за убежище, предаде Асошиейтед прес.

28-те лидери заявиха в декларация, че държавите-членки трябва да увеличат броя на хората, връщани в страните, от които са тръгнали – най-вече в Африка, както и да ускорят връщането на мигранти от гръцките острови на Турция.

Новата система за проверки по външните граници на Съюза трябва да бъде завършена до края на годината.

Основната точка през втория ден от форума са преговорите за подписване на споразумение за свободна търговия с Канада. Пречките вероятно ще се окажат много по-сериозни, след като правителството на белгийската провинция Валония за втори път отхвърли предлагания текст и с това блокира одобряването му, съобщи ДПА.

Валонските власти заявиха, че има поле за преговори и че сделката ще бъде обсъждана и днес.  Те искат нови директни преговори с Канада и още гаранции срещу американските корпорации.

България и Румъния също продължават да заплашват да блокират сделката, ако Канада не даде уверения, че ще облекчи визовия режим за техните граждани.